2024. március 29., péntek

Vissza az óvodákba!

Hétfő óta csupán egészségügyi igazolás kell a gyermekeknek

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény az elmúlt időszakban csak azokat a gyerekeket fogadta, akiknek szülei megszerezték a megfelelő munkáltatói igazolást arról, hogy elengedhetetlen a munkahelyükön való jelenlétük. Ennek elsősorban elővigyázatossági okai voltak, de az is szükségessé tette, hogy az intézmény több dolgozója is karanténban volt, ami miatt kevesebb óvónő tudott foglalkozni a gyerekekkel.

Hétfőtől azonban megváltozott a helyzet, és a szülők munkáltatói igazolás nélkül is elvihetik a gyermeküket az óvodába, ehhez csupán egy orvosi igazolás kell arról, hogy a gyerek egészséges. Minderről Veljko Vojnić, a Naša Radost műszaki igazgatója nyilatkozott lapunknak.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Hétfő óta minden korábban beíratott gyermek visszatérhet a saját óvodájába és saját csoportjába, anélkül, hogy a szülőknek igazolniuk kellene, hogy elengedhetetlen a munkahelyükön való jelenlétük. Ennek folyományaként arra számítunk, hogy megnövekszik a gyerekek száma, véleményem szerint a gyermekek 80 százaléka is vissza fog térni az óvodákba. Az új rendelet pénteken született meg, és egyelőre sok szülő még csak informálódik, mivel a törvény értelmében azon gyermekek esetében, akik öt napnál tovább nem jártak óvodába, orvosi igazolásra van szükség. Várhatóan az elkövetkező napokban minden érintett beszerzi ezeket a bizonylatokat – fogalmazott Veljko Vojnić.

Az igazgató emellett azt is elmondta, hogy a szülők továbbra sem mehetnek be az intézmény épületeibe. Mint fogalmazott, ez az előírás hosszú ideje érvényben van, és a közeljövőben sem változtatnak ezen a gyakorlaton. Elmondása szerint ez az óvintézkedés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy senki sem fertőződött meg az óvodák falain belül. Egy enyhítést fontolgatnak. Azon gyermekeknek, akik első ízben mennek az óvodába, nagy megrázkódtatást jelenthet az, ha a szülő egyszerűen otthagyja őket. Az elképzelések szerint ezen gyermekek egyik szülője ott tartózkodna velük addig, míg a gyermek nem szokja meg a csoporttársai és a pedagógusok jelenlétét, valamint az új környezetet. Ezt az enyhítést akár már a jövő héten bevezethetik.

– A tavalyi év második felében megtörtént az, hogy több óvónőnk is karanténban volt, vagy azért, mert kapcsolatba került fertőzött személlyel, vagy azért, mert maga is fertőzött volt. Hozzátenném, hogy ők nem az intézményünkben fertőződtek meg. Ez tette indokolttá azt, hogy munkáltatói igazolást kérjünk a szülőktől. Volt olyan periódus, amikor ötven pedagógusunk nem tudott dolgozni. Ez mostanra megváltozott, és szinte minden óvónő bevethető. Hárman továbbra sem tudnak dolgozni, de az ő karanténjuk is hamarosan letelik – nyilatkozta a Naša Radost műszaki igazgatója.

Az iskoláskor előtti intézmény minden épülete nyitva áll a gyermekek előtt. Az elmúlt időszakban az olyan csoportok, amelyek valamely iskola épületében működnek, szüneteltek, de mára azok is újra megnyitották a kapuikat.