2024. április 19., péntek

„Ha vártál lángot…”

Zentaiakkal ünnepelték Magyarkanizsán a magyar kultúra napját

A Művészetek Háza nagyszínpadán léptek fel pénteken a zentai művészek, akik a magyar kultúra napjára érkeztek ünnepi összeállításukkal, amely zenét, verset és prózát tartalmazott. Az öt fiatal, Verebes Judit, Dévai Zoltán, Pap Arnold, Szilágyi Áron és Virág György a magyarkanizsai közönséget Verebes Ernő, Kosztolányi Dezső, Domonkos István, Petőfi Sándor és Reményik Sándor soraival örvendeztették meg. A Cnesa munkatársa, Nadrljanski Tornai Erika elmondta, hogy a járványügyi előírásokkal összhangban zajlott a műsor, amely méltó módon tisztelgett a magyar kultúra előtt.

– Magyarkanizsán hagyománya van annak, hogy az ünnepek elteltével, egy új év kezdetén mindig megemlékezünk a magyar kultúra napjáról. Ezzel a rendezvénnyel indítjuk általában az új évben a kulturális rendezvények sorát. Ünnep ez mindannyiunk számára. Nemcsak a magyar irodalomról, hanem a magyar kultúra összességéről beszélünk ilyenkor, hiszen ez az, ami összetart mindannyiunkat határon innen és túl – mondta Nadrljanski Tornai Erika.

Verebes Judit, az egyik fellépő műész, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésznője úgy nyilatkozott, hogy a műsor a hiányról szól.

– Minden előadott versben, dalban és prózában érzékelhető a hiány motívuma, ami mostanában jellemzi még a kulturális életünket is a fennálló helyzet miatt. Erre próbáltunk előadásunkkal reflektálni – emelte ki a színésznő.

A magyar kultúra napját Magyarkanizsán foghíjasan töltött sorokkal, de ünnepi hangulatban tartották meg a résztvevők.