2024. április 20., szombat
MAJDÁNY

Minden házban migráns

Majdányon és Rábén szinte nincs üres ház – A polgárok egyre elkeseredettebbek

Majdányon az év eleji néhány látványos rendőrségi migránsbegyűjtési akció után a helyzet továbbra is változatlanul rossz. Amennyiben a faluban élő polgárokat kérdezzük, akkor rendre azt a választ kapjuk, hogy a migránsok miatt egyre rosszabb, egyre elviselhetetlenebb a helyzet. Majdányon és a szomszédos Rabén nemhogy fogyott volna a számuk, hanem már mindkét faluban ötszázra tehető az illegálisan ott tartózkodó, zömében arab országokból érkező migránsok száma.

Tavaly még épségben volt a Petőfi Sándor utca 10-es számú ház

Tavaly még épségben volt a Petőfi Sándor utca 10-es számú ház

Tavaly január végén a Petőfi Sándor utcában lévő egyetlen majdányi kis vegyeskereskedés közelében még volt néhány viszonylag érintetlenül álló lakatlan családi ház. A Petőfi Sándor utcai 10-es számú ház (felvételünkön) egy évvel ezelőtt még épségben megvolt, az udvaron és az épület környékén sem volt nyoma erőszakos behatolásnak, szemétnek. Az idei januári felvételeken, amelyeket Teleki Georgina osztott meg a legnépszerűbb közösségi oldalon, már csatatérre hasonlít a ház kívül-belül. A melléképületek faszerkezetét feltüzelik, csakúgy mint a ház körül található akácfákat és mindent, ami éghető. A szobákban tűzrakás nyomai láthatók, füstös, összeégett falak és szemét mindenfelé. Betört ablakok, leszaggatott redőnyök jelzik, hogy már nem lakatlan az épület, de nemsokára lakhatatlanná válik.

Egy év elmúltával mindenütt a pusztítás nyomai látszanak

Egy év elmúltával mindenütt a pusztítás nyomai látszanak

Makra Ervin, a VMSZ Majdány-Rábé helyi szervezetének elnöke szerint csak Majdányon 500–600 migráns tartózkodik. A Petőfi Sándor utcában szinte nincs is olyan ház, ahova ne költöztek volna be az illegálisan itt tartózkodó migránsok. A két szomszédos kis faluban már kétszázan sem laknak, a migránsok száma pedig már ötszörösen meghaladja a falusiak létszámát. A hármas határ csücskében a mindennapok arról szólnak, hogy éppen kinek a házát tették lakhatatlanná, melyik épület gyulladt ki a szobában tüzet rakó migránsok ténykedése nyomán, és kinek milyen kellemetlensége adódott az illegálisan ott tartózkodók miatt.