2024. március 29., péntek

Csordultig telik a pince?

Vince-nap Bácskossuthfalván – A Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete venyigeszentelője

A régi hagyományokat felújítva több mint tíz éve szerveznek a Bácskossuthfalva határában, a mintegy 15 hektáron elterülő szőlőskertekben Vince-napi venyigeszentelő ünnepséget. A Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete ezúttal a járványügyi előírásoknak megfelelően szűk körben, de megtartotta a szőlősgazdák jeles napját. Fábrik Attila, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket Oláh Bertalan szőlősében.

– Ha fényes Vince, akkor tele lesz a pince, ha ködös Vince, akkor üres lesz a pince, vagy másként, ha szépen fénylik Vince, akkor megtelik borral a pince, tartja a néphagyomány. Sőt azt is mondják, ha csorog Vince – most a hó éppen elolvadt –, akkor csordultig telik a pince. Ha ez a népi bölcsesség megállja a helyét, akkor jó termés várható. Idáig nem volt fagykár a szőlőskertekben, – ismertette a népi megfigyelést Fábrik Attila. Elmondta, hogy öröm az, hogy a fiatalok felfedezték a borban és a szőlőben rejlő lehetőségeket, és egyre inkább érdeklődnek iránta. Oláh gazda szőlejét is most már egy fiatal, Wilhelm Zoltán műveli.

– Legtöbb a kékfrankos és rajnai rizlingbor, de emellett vannak régi fajtáink is, mint a slanka. Sokan telepítettek szőlőt az utóbbi években, valamennyi borszőlő, de javarészt csemegeszőlő. A fiatalabb generáció is bekapcsolódott ebbe a munkába, ők is vásárolnak szőlőskerteket, és szeretnék ezt a hagyományt folytatni. Szerintem ez jó, az egyesületünk több mint húsz éve működik, több mint száz tagunk van, és éltetjük ezt a hagyományt – nyilatkozta Fábrik Attila.

A jó szőlőtermésre és a minőségi borra Tóth József katolikus plébános és Móricz Árpád református lelkipásztor kérte Isten áldását. A hagyomány szerint Vince-napon sok bort kell inni, hogy gazdag legyen a termés. A rendezvény résztvevői az új borral történő koccintást megelőzően lemetszettek néhány vesszőt a tőkékről, melyek vázába kerültek. Úgy tartja a néphagyomány, ha szoba melegán tartva sok rügy jelenik meg a vesszőkön, akkor bőséges borral jár majd az év, ha a rügyek gyengén hajtanak ki, akkor gyengébb szőlőtermés várható.