2024. április 20., szombat

A szabadkai Paulinum iskolanapja

Iskolanappal és búcsúval ünnepelte a Pálfordulót a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium. A rendezvényen megemlékeztek Szent Pál apostolról, az iskola névadójáról. Az ünnepi szentmisét a járványhelyzet miatt rendhagyó módon, szűk körben tartották meg, az előírásokat betartva.

– Szent Pál apostol volt az egyház legnagyobb térítője, hittérítője, missziós volt. Az ő írásaival az egyház legnagyobb és első személye. Mi egy ilyen jeles szentnek a nevét viseljük. Ezt ünnepeljük minden esztendőben. Az idén rendhagyó módon, azért, mert betartjuk az előírásokat úgy, ahogy azt minden más intézmény is – nyilatkozta a Pannon RTV-nek dr. Miocs József, a Paulinum rektora.

A szertartást az intézmény tanulóinak zenés előadása színesítette. Az ünnepségen közéleti szereplők is részt vettek. Jelen volt többek között Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár, dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város képviselő-testületének elnöke, Kern Imre alpolgármester.

– Azt gondoljuk, hogy az elkövetkező időszakban fontos fenntartani a Paulinum működését. Nemcsak egy klasszikus egyházi gimnáziumról beszélhetünk – remélem – a jövőben, hanem egy olyan egyházi alapítású gimnáziumról, ahol sok diák megfordulhat és nem kizárólag a papi szolgálatra felkészítő intézmény lesz – emelte ki Szakállas Zsolt.

– A Vajdasági Magyar Szövetség a politika eszközeivel nyújtja azt a támogatást, amellyel az egyház munkáját segíti – mondta Pásztor István, a párt elnöke. – Az, hogy ez mit kell, hogy tartalmazzon, nem mi szoktuk kitalálni, ezt az egyház szokta megfogalmazni. Ezért fontos az, hogy a politikum és a katolikus egyház között egy egymásra odafigyelő, egymásra támaszkodó, partnerségre épülő, egymás munkájába nem beleavatkozó, de egymást segítő viszonyrendszer alakuljon ki – nyilatkozta.

A Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium mindenekelőtt a teológiai és a filozófiai tanulmányokra összpontosít, emellett a klasszikus nyelvekre és történelemre készíti fel diákjait. A bácskai és bánsági papok nagy többsége is paulinista volt.