2024. április 25., csütörtök

Megújulva fél évszázad után

A Vajdasági Kortárs Művészetek Múzeuma raktárrészlegének felújítására 31 millió dinárt fordított a tartományi kormány

A Vajdasági Kortárs Művészetek Múzeumának épületét 1970-ben építették fel. Raktárrészlegét a Vajdasági Múzeum is használja. Az elmúlt évtizedek során azonban főként az eső miatt az épület beázott és veszélybe kerültek a benne őrzött felbecsülhetetlen kulturális értékű tárgyak. A tartományi kormány támogatásával viszont elvégezték a szükséges felújítási munkálatokat, amelyek mintegy 31 millió dináros beruházást jelentettek. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke tegnap meglátogatta az épületet, melynek során elmondta, hogy 50 év után végre sikerült felújítani a múzeum raktárát, amelynek köszönhetően több mint 350 ezer rendkívül jelentős tárgyat őrizhettek meg.

– Sikeresen kialakítottunk egy olyan épületet, amelyben méltó helyet találhattunk a kulturális értékeink őrzésére – jelentette ki Mirović.

Elmondása szerint megoldották a szennyvízelvezető rendszerrel kapcsolatos mintegy 50 éves problémát, amely miatt a kiadós esőzések után sokszor elöntötte a víz az objektumot. Emellett bejelentette, hogy tervdokumentációt készítettek elő többek között a tetőszerkezet, valamint a múzeum belsejének a felújítására is.

– Ez az az év, amikor jelentős befektetések történnek a kultúra terén, mind a kulturális intézmények működésében, mind a különféle programok megvalósításában. A tavasz folyamán befejezzük majd a verbászi Kulturális Központ felújítási munkálatait, a leégett sóvéi Kulturális Otthont is megújítjuk, valamint a szenttamási Kulturális Központ felújítása is tervben van – mondta Mirović.

Szavai szerint még az idén felújításra kerül a Szerb Nemzeti Színház tetőszerkezete, emellett néhány héten belül elkészül az M-stúdió rekonstrukciójának projektje. A szabadkai Népszínház felújítási munkálatai, a koncertterem kivételével, az év végéig befejeződnek. Hozzátette, hogy még sok munka van hátra a kulturális szférában, hiszen olyan befektetésekről és projektekről van szó, amelyeket évtizedeken keresztül nem valósítottak meg.