2024. április 19., péntek

Száz forint járt egy kilométerért

Sportcipőt kaptak az erdélyi gyermekotthon neveltjei – Potápi Árpád János maga is tíz kilométert futott szilveszterkor ­

Szombaton Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Erdélybe látogatott. Délelőtt a Maros megyei Magyarfülpösön a Szivárvány Ház gyermekotthonban tett látogatást, délután pedig már Csíkszeredában a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen és díjátadón vett részt.

HATVANEZER KILOMÉTER FUTVA

Az államtitkár a magyarfülpösi gyermekotthonban Gui Angélával, az Egy vérből vagyunk alapítvány alapítójával és az Egy vérből vagyunk jótékonysági akciók vezetőjével száz pár sportcipőt adott át az otthonban élő gyerekek számára a Fuss pont most! jótékonysági futás keretében összegyűlt adományból.

Az átadó ünnepségen Gui Angéla elmondta: az általuk meghirdetett Fuss pont most! szilveszteri jótékonysági futás résztvevőitől azt kérték, hogy regisztrálják a kilométereket, és minden megtett kilométerért az alapítvány száz forint adományt kapott támogatóitól. Az adománygyűjtő akcióhoz Kanadától Ausztráliáig csatlakoztak magyar futók, akik együttesen mintegy 60 ezer kilométert futottak. A Föld másfélszeres megkerülésével egyenértékű futással 500 pár sportcipőre elegendő pénzt sikerült összegyűjteni. Az adománygyűjtő akció fő támogatója a nemzetpolitikai államtitkárság volt, amely mintegy száz pár cipő árát juttatta el az alapítványnak.

Gui Angéla felidézte, hogy alapítványa korábban kárpátaljai, délvidéki gyermekeket támogatott, most pedig az erdélyi Magyarfülpös Szivárvány Házára esett a választásuk. Azt is megjegyezte: ha a járványhelyzet lehetővé teszi, nyáron Budapestről Magyarfülpösre, majd Tusnádfürdőre szervez 900 kilométeres jótékonysági futást, és abban reménykedik, hogy a Magyarfülpös előtti kilométereken a gyermekotthon neveltjei közül is csatlakoznak majd hozzájuk, talán épp a most átadott sportcipőkkel a lábukon.

Potápi Árpád János megemlítette: maga is tíz kilométert futott szilveszterkor a jótékonysági akció keretében. Kiemelte: a sport a nemzetpolitika fontos része, hiszen nemcsak egészségesebbé tesz, hanem közösségszervező jellege is van.

Ady István református lelkész, az otthon vezetője megköszönte az adományt és amiatti örömének adott hangot, hogy a nehéz sorsú gyermekek immár a magyar támogatásra is számíthatnak, és nem a holland segélyekre kell alapozni a Szivárvány Ház fenntartásában.

ERŐSEBB A NEMZET, MINT TÍZ ÉVE

Nekem is a sárga pertlis tetszik! (Fotó: MTI)

Nekem is a sárga pertlis tetszik! (Fotó: MTI)

Szombaton délután iskolai vetélkedők erdélyi nyerteseinek adott át díjakat Potápi Árpád János a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) a magyar kultúra napja alkalmából tartott csíkszeredai rendezvényén. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőbeszédében megemlítette: a magyar kultúra napja lehetőséget nyújt arra, hogy ne csak az ezen a napon keltezett Himnuszra és szerzőjére, Kölcsey Ferencre emlékezzünk, hanem mindarra, ami a magyarokat összeköti. Hozzátette: a magyar kormány ezeket az összekötő dolgokat próbálja erősíteni száz évvel a trianoni békeszerződés után, és a szétszakítottságában is erős nemzetben gondolkodik.

Felidézte: az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évévé nyilvánította a 2020-as évet, a nemzetpolitikai államtitkárság pedig az erős magyar közösségek tematikus évének a programjait hirdette meg. E tematikus évek tervezett programjaiba szólt bele a koronavírus-járvány, melynek következtében újra leereszkedtek a korábban légiesített határok a Kárpát-medencében.

Az államtitkár úgy vélte: mindezek ellenére, tíz év munkája és a megváltozott nemzetpolitikai gondolkodás következtében ma erősebb a magyar nemzet, mint tíz, húsz vagy harminc éve.

Azt is megemlítette: a koronavírus-járvány arra kényszerítette az államtitkárságot, hogy költöztesse az online térbe a vetélkedőit, és ez olyanok számára is megteremtette a bekapcsolódás lehetőségét, akik korábban kimaradtak e programokból.

„Bárhogy alakul a világ, az új módszerek a nemzetpolitikának is eszközei maradnak” – jelentette ki.

Potápi Árpád János elismerő szavakkal illette a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét. Mint megjegyezte: az RMPSZ a legnagyobb civil szervezet Erdélyben, és a legnagyobb pedagógusszervezet a Kárpát-medencében.

A rendezvény keretében adták át a nemzetpolitikai államtitkárság által szervezett Miénk a város és Szakma sztár vetélkedők székelyföldi díjait, valamint az óvodáknak szánt Sakkjátszótér képességfejlesztő program eszközcsomagjait. Az RMPSZ is ez alkalommal adta át szakmai díjait. A szövetség Apáczai-díjban részesítette dr. Tódor Imrét Az iskolaválasztás döntésmechanizmusai című tudományos munkájáért.