2024. március 28., csütörtök

Másfél hónapja nem mért alacsony szinten az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

A hétfőn ismertetett legújabb adatok szerint csaknem másfél hónapja nem mért alacsony szintre csökkent az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma az Egyesült Királyságban.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 22 195 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

Ez december 15. óta a legalacsonyabb napi adat. E hónap elején még rendre 60-70 ezer között mozgott a tesztekkel naponta azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma.

A hétfő este zárult egy hétben 236 164 koronavírus-fertőzést szűrtek ki. Ez 78 816-tal, 25 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

Ugyancsak jelentősen csökken a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók száma.

Az egészségügyi minisztérium hétfő esti tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 27 039 beteget kellett kórházba szállítani, 2121-gyel, 7,3 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

A brit koronavírus-járvány terjedésének jelentős lassulását az új fertőzések dinamikáját mérő R reprodukciós mutató is jelzi.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) számításai alapján az R mutató becslési sávja országos átlagban jelenleg 0,8 és 1 között van.

Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 8-10 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A SAGE számítási módszertana szerint a 0,8 és 1 közötti R rátából arra lehet következtetni, hogy az új koronavírus-fertőzések száma minden egyes nap 1 és 4 százalék közötti ütemben csökken az Egyesült Királyságban.

Országosan december eleje óta első ízben került a kritikus 1-es szint alá a reprodukciós becslési sáv alsó értéke.

A SAGE a hónap elején még 1,2-1,3 közötti R rátát mutatott ki országos átlagban. Ez azt jelentette, hogy naponta akkor még 2-5 százalékkal emelkedett az új fertőzések száma az Egyesült Királyságban.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az állami egészségügyi szolgálatra (NHS) még mindig intenzív nyomás nehezedik a járvány miatt.

Hancock elmondta: országosan az NHS kórházaiban jelenleg 37 899 pácienst ápolnak Covid-19 betegséggel, 4076-an közülük lélegeztetőgépes kezelésre szorulnak.

A koronavírus-fertőzés okozta betegség miatt kórházban kezelt páciensek száma csaknem a kétszerese a brit koronavírus-járvány első hullámának tavaly áprilisi tetőzése idején kórházi ápolásra szorult betegekének.

A miniszter hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy változatlan lendülettel halad az oltási kampány az Egyesült Királyságban.

Hancock közölte: a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok között nyilvántartott 80 éven felüli korosztály 78,7 százaléka már megkapta a koronavírus elleni vakcinát.

A szaktárca hétfő este ismertetett adatai szerint a december 8-án indult oltási kampány kezdete óta országosan eddig 6 573 570-en részesültek az oltás első dózisában, 470 478-an a második adagot is megkapták.

Matt Hancock a hétfő esti sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt egy hétben 2,5 millió embert oltottak be az Egyesült Királyság egészében; ez azt jelenti, hogy percenként átlagosan több mint 250-en részesülnek a koronavírus elleni vakcinában.