2024. április 19., péntek

Minszki forgatókönyv szerint Moszkvában?

Oroszország-szerte Navalnijt támogató tüntetéseket tartottak – sokakat őrizetbe vettek

A közösségi médiában több mint 90 oroszországi városban szólítottak fel tüntetésekre Alekszej Navalnij érdekében. Az időzónáknak megfelelően az első nem engedélyezett országos tüntetések Távol-Keleten kezdődtek, majd Oroszország többi városában folytatódtak. Azonnal megindult a résztvevők elleni hatósági fellépés is.

A tiltakozásokat azt követően hirdették meg aktivisták, hogy a berlini gyógykezelésről hazatérő Navalnijt január 17-én késő este a moszkvai repülőtéren őrizetbe vették, arra hivatkozva, hogy megszegte a lakhelyelhagyási kötelezettségét. A másnap megtartott bírósági tárgyalásról, amely elrendelte a politikus 30 napos előzetes letartóztatását, a közösségi médiában maga Navalnij is tüntetésre hívta fel a híveit.

Habarovszkban – amely az időzóna szerint hét órával előbbre jár Moszkvánál – ellenzéki aktivisták által megosztott videófelvételeken az volt látható, amint rendőrök tüntetőket vernek és zsúfolnak be egy rabszállító autóba. A távol-keleti városban egyúttal Szergej Furgal, a népszerű korábbi kormányzó letartóztatása ellen is tiltakoztak. Tüntetők százai vonultak Vlagyivosztok és Irkutszk utcáira is, dacolva a dermesztő hideggel. A Távol-Keleten elkezdődött tüntetések Szibéria és az Ural településeit, majd Moszkvát és Szentpétervárt is elérték. Korábban a jelenlegi és a korábbi fővároson kívül sohasem vettek rész ennyien utcai megmozduláson Navalnij támogatására.

A két legnagyobb orosz városban sem maradt el a rendőri erők és a tüntetők összetűzése. A politikai megmozdulások elleni hatósági fellépés megfigyelésére szakosodott OVD-Info szerint szombat estig 2131 embert – Moszkvában 795-öt Szentpéterváron pedig 309-et – állítottak elő, ami napi rekord a csoport működésének kezdete, 2011 vége óta. A tüntetők mindkét nagyvárosban áttörték a kordont, a rendőrök erőszakot alkalmaztak. A fővárosban átmenetileg őrizetbe vették Julija Navalnaját, az ellenzéki politikus feleségét is. Hírügynökségek úgy értesültek, hogy mintegy negyven rendőr megsérült Moszkvában.

Sajtójelentések szerint a több mint száz városra kiterjedő megmozdulásokon több tízezren – a Mihail Hodorkovszkij emigráns orosz ellenzéki politikus által finanszírozott MBH Media szerint 110 ezren – vettek részt. Az orosz belügyminisztérium szerint Moszkva belvárosában, a Puskin téren kora délután négyezren gyűltek össze, de a Reuters hírügynökség azt állította, hogy a fővárosi megmozdulásoknak tízszer ennyi részvevője volt. Szentpétervárról és Jekatyerinburgból is tízezres nagyságrendű megmozdulásról szóltak a sajtójelentések.

Leonyid Volkov, Navalnij regionális törzseinek vezetője kijelentette, hogy a következő hétvégén is tiltakozások lesznek. Ez megfigyelők szerint azt jelenti, hogy a letartóztatott orosz politikus hívei megkísérlik „a fehérorosz forgatókönyv” szerint alakítani a moszkvai eseményeket.

A hatóságok már a szombati tüntetéseket megelőzően őrizetbe vettek ismert ellenzékieket, nem engedélyezett tüntetések szervezése vagy fiatalkorúak felbujtása címén. Közülük többeket előzetes letartóztatásba helyeztek vagy megbírságoltak.

Az orosz külügyminisztérium pénteken Telegram-bejegyzésben kifogásolta, hogy a moszkvai amerikai nagykövetség honlapján olyan részletes tájékoztatást tett közzé a tervezett tüntetések helyszíneiről és időpontjairól, amely a tárca szerint meghaladta a saját állampolgárainak védelméhez szükséges figyelmeztetést. Az orosz tárca felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a belügyekbe való beavatkozással. Marija Zaharova külügyi szóvivő a TASZSZ-nak nyilatkozva szombaton azt mondta, az amerikai diplomatáknak magyarázatot kell adniuk arra Moszkvának, hogy miért közölték a tiltakozások útvonalát, és miért dobták be a köztudatba a „Kreml elleni menetelés” gondolatát, amikor ilyen tervük a szervezőknek nem volt. Felvetette, hogy mi lett volna, ha a washingtoni orosz nagykövetség közölt volna hasonló térképet, az állítva, hogy a tiltakozók célpontja a Capitolium.

Az amerikai képviselet szombaton a véleménynyilvánítási jog megsértésének minősítette és elítélte az őrizetbe vételeket. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombati Twitter-üzenetében szintén elítélte az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista támogatására, hatósági tilalom ellenére tartott aznapi oroszországi tüntetések számos résztvevőjének őrizetbe vételét és az ellenük alkalmazott – mint fogalmazott – aránytalan erőszakot. Üzenetében Borrell hangsúlyozta, hogy hétfőn, az uniós külügyminiszterek videókonferenciáján „feltétlenül tanácskozni fognak válaszlépésekről”.