2024. március 28., csütörtök

A kihalás fenyegeti az állat- és növényvilág egyharmadát Szerbiában

A medvevédelem talán az egyetlen, mely Szerbiában eredményes

Az elmúlt egy év alatt a Föld élővilága 21 növényi és állati fajjal lett szegényebb. A Nemzetközi Környezetvédelmi Unió intelme szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a vörös listán szereplő mintegy 130.000 veszélyeztetett faj kb. egyharmada hamarosan eltűnik. Szerbiában is a kiveszés fenyegeti a meglevő fajok 30 százalékát, azaz egyharmadát.

Az európai környezetvédőknek sikerült 26 fajt megmenteniük, közöttük az európai bölényt. A kontinensen jelenleg 47 bölénycsorda él szabadon. Az utóbbi 16 évben számuk 1800-ról 6200-ra nőtt. (Megjegyezzük: Magyarországon az Őrség Nemzeti Parkban él tekintélyes számú egyed, ahol nagy kiterjedésű, összetett, több élőhelyet, gyepet, erdőt magába foglaló részeken élnek, emberi beavatkozás nélkül a vadonban.)

Hasonló védelemre szorulna sok más faj, hiszen az elmúlt négy évtizedben elvesztettük az élővilág több mint 50 százalékát. Az oroszlánok és tigrisek elvesztették területeik 95 százalékát, a Szerbiai RTV összefoglalójában rámutat, hogy becslések szerint alig 20.000 oroszlán él szabadon. Afrikában jelenleg fél millióra becsülik az elefántok számát, Európában pedig kb. 17.000 medve és ugyanennyi farkas élhet – nyilatkozta Duška Dimović, a Természetvédelmi Világalap munkatársa. Az orrszarvúk egyes fajai kivesztek, és nagyon nagy veszélyben vannak az édesvízi delfinek, némely cápafajok, és bálnák.

A növény- és állatvilág veszélyeztetettsége Szerbiában pontosan olyan, mint a világ más pontjain, a fajok mintegy 30 százaléka csaknem kihalt. A medvevédelem talán az egyetlen, mely Szerbiában eredményes. Becslések szerint kb. 120 egyed él az országban, és számuk egyre növekszik. Ugyanakkor a tölgy 430 fajának kb. egyharmada eltűnőfélben van, több jeles fenyőfajtát pedig a klímaváltozás és a légszennyezés ítélt kiszáradásra, azaz kihalásra.