2024. április 24., szerda

Legyőzte Kína Amerikát?

A múlt év bővelkedett gazdasági fordulatokban. Hosszú évek versengése után Kína maga alá gyűrte az Egyesült Államokat a közvetlen külföldi befektetések mértékét illetően. Ezzel nemcsak régi riválisát hagyta maga mögött, hanem világszínvonalon is dobogóra lépett, mint a 2021. év egyik gazdasági győztese – írja a b92.

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) által közzétett adatok szerint a múlt év során összesen 163 milliárd dollár nagyságú beruházás valósult meg Kínában, miközben Amerikának 134 milliárd dollárral kellett megelégednie ugyanilyen szempontból. Összehasonlításképp, érdemes tudni, hogy a 2019. év során Amerikában 215 milliárd dollár értékű külföldi beruházás valósult meg, miközben Kínában ez az érték mindössze 134 milliárd dollárt tett ki.

Az UNCTAD jelentése kitér arra a tényre is, hogy a közvetlen külföldi beruházások mértéke a múlt év során globális szinten is csökkent, ami jelentős mértékben a koronavírus-járvány okozta felfordulással hozható összefüggésbe. 2020-ban 42 százalékkal, vagyis 859 milliárd dollárral esett a közvetlen beruházások értéke világviszonylatban, ami 30 százalékkal alacsonyabb a 2009-es világgazdasági válság idején történt visszaesésnél.

A jelentés szerint a fejlett országokat sokkal jobban érintette a tavalyi járványválság, mint a fejlődésben lévőket. Amerikában 49 százalékkal csökkent a beruházások értéke, ami majd 20 százalékkal alacsonyabb a fejlett országok összesített, 69 százalékos értékének átlagánál. A közvetlen beruházások okozta gazdasági csökkenés igen kismértékben érintette a gazdasági felzárkózás folyamatában levő országokat, esetükben a visszaesés mindössze 12 százalékos volt.