2024. április 25., csütörtök

Februárban Kína–KKE-csúcs

A világjárvány ellenére tovább erősödött a Belgrád és Peking közötti együttműködés

Siniša Mali pénzügyminiszter tegnap részt vett a Kína–KKE együttműködési mechanizmus nemzeti koordinátorainak online értekezletén, melyet e transzregionális intézmény február 9-ei csúcstalálkozójának előkészítése keretében tartottak meg. Mali közölte, hogy Szerbia nagy fontosságot tulajdonít a 17+1 mechanizmuson belüli együttműködésnek, és hogy Aleksandar Vučić államfő elfogadta Hszi Csin-ping kínai elnök meghívását az online csúcsértekezleten való részvételre.

2012-ben a 16+1 mechanizmust azzal a céllal hozták létre, hogy összefogja a kelet-közép-európai (KKE) régió tizenhat országa, valamint Kína között épülő gazdasági, politikai és humán kapcsolatokat, és alapot biztosítson ezek további fejlesztéséhez. Görögországgal kiegészülve az intézmény 2019 óta 17 + 1 néven működik.

A szerb–kínai kapcsolatok nemzeti koordinátoraként Mali leszögezte, hogy a világjárvány ellenére tovább erősödött a Belgrád és Peking közötti, valamint a 17+1 mechanizmuson belüli együttműködés. Kiemelte a belgrád–budapesti vasútvonal korszerűsítését, a szerbiai autópályák egyes részeinek építését és az energiaprojekteket, valamint arra is emlékeztetett, hogy 2020 októberében aláírták az Újvidék és Ruma közötti gyorsforgalmi út építéséről szóló szerződést. Várhatónak mondta a mezőgazdasági, oktatási, tudományos-technológiai és innovációs együttműködés felerősödését is.

– Az Egy övezet, egy út elnevezésű kínai geopolitikai terv részeként – a belgrád–budapesti vasút korszerűsítését is felölelő – Kína–Európa szárazföldi és tengeri expresszvonal mihamarabbi kiépítése nagyban felgyorsítja majd az áruforgalmat, és sok ázsiai ország Európával való jobb összeköttetését teszi lehetővé – hangsúlyozta a miniszter.

Arra is kitért, hogy a szolidaritás fontosságán túl a világjárvány idején mekkora jelentőséggel bírnak az országok közötti minél szorosabb kapcsolatok – különösen a multimodális infrastrukturális összeköttetések –, és ez alkalommal is megköszönte a Szerbiának egészségügyi felszerelés formájában nyújtott segítséget.

– Örülünk, hogy Szerbia volt az első európai ország, amely január 17-én kapott a Sinopharm vakcináiból, melynek gyártásában a legkiválóbb kínai tudósok vettek részt – mondta Mali, és gratulált Kína lakosságának az idén február 12-ére eső holdújév alkalmából.