2024. március 29., péntek

Elérte Afrika keleti partját az Eloise ciklon

A trópusi vihar a következő napokban továbbvonul

Elérte Afrika keleti partjait az Eloise névre keresztelt ciklon szombaton, jelenti az MTI.

Az ötfokozatú hurrikánskálán ekkor még kettes fokozatú Eloise óránként 160 kilométeres széllökésekkel és heves zivatarokkal érkezett meg Mozambikba, majd végigsöpört Beira és Quelimane kikötővárosokon és Manica tartományon. Időközben erejéből fokozatosan veszítve trópusi viharrá szelídült.

Beira kikötővárosában legalább kilencen vesztették életüket a hatóságok adatai szerint. Több körzetben komoly áradások vannak. Az ítéletidő fennakadásokat okozott a közlekedésben és a telekommunikációs szolgáltatásokban, és áramkimaradáshoz vezetett. A szél fákat, villanyoszlopokat csavart ki a földből, és több ház tetejét leszakította.

Beirában 2019-ben az Idai ciklon okozott hatalmas pusztítást, amely a térségbeli országokon végigsöpörve legalább ezer ember életét követelte.    A mozambiki meteorológiai szolgálat közleményében azt írta, hogy Sofala tartományban több mint 200 milliméter csapadék hullott 24 óra leforgása alatt. Egy helyi tévécsatorna szerint további 100 milliméterre lehet számítani a következő napban.

Az Eloise útjában álló tartományokban elővigyázatosságból törölték a repülőjáratokat.

A trópusi vihar a következő napokban továbbvonul a Dél-afrikai Köztársaság, Szváziföld, Zimbabwe és Botswana felé.