2024. április 19., péntek

Csak hatékony és biztonságos oltásokat szabad használni

Fontos, hogy a polgárok mihamarabb megkapják az oltást, hogy ezzel is megakadályozzuk az új vírustörzs kialakulását – mondja az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának vezetője, Dr. Marjan Ivanuša.

A Tanjugnak elmondta, hogy csak idő kérdése, hogy Szerbiában is megjelenjen a koronavírus új törzse, amely az emberek körében gyorsabban terjed. Az intézkedéseket továbbra is be kell tartani, de most az oltás új reményt ad, hogy visszatérhetünk a normális életbe.

Elmondta továbbá, hogy Szerbiában jelenleg három oltóanyag áll rendelkezésre és a polgárok választhatnak közülük, hiszen a Szerb Gyógyszerügynökség mind a hármat jóváhagyta:
- A WHO álláspontja világos, csak hatékony és biztonságos oltásokat szabad használni. A Szerbiában használt vakcinák esetében ideiglenes használatukat a Gyógyszerügynökség engedélyezte. Tudjuk, hogy az ALIMS erős ügynökség, és hogy támaszkodhatunk döntéseire. Nem látok nagy különbségeket az oltások között. Az emberek választhatnak egyet vagy mást – jelentette ki Ivanuša.

A vírus valószínű az elkövetkező időszakban is mutálódik majd, de azt nem lehet tudni, hogy az egyes oltások majd ezekkel a mutációkkal szemben mennyire lesznek hatékonyak. Ha a jelenlegi tempóban oltják az embereket, akkor Szebiában hat hónap alatt 3 millió embert tudnak majd beoltani.

Elmondta továbbá, hogy az EU 70 millió euróval segíti a nyugat-balkáni országokat, hogy beszerezzék a szükséges oltóanyagot.