2024. április 20., szombat

Kétmillió adag orosz vakcinát vásárolt Magyarország

Egymillió ember beoltásához elegendő, kétmillió adag koronavírus elleni vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter amikor pénteken Moszkvában kollégájával, Szergej Lavrovval találkozott.

Közölte, hogy az oltóanyag három ütemben érkezik majd: az első hónapban 300 ezer, a másodikban félmillió, a harmadikban pedig 200 ezer ember beoltásához elegendő mennyiségben.

A megállapodást nagy előrelépésnek nevezete egy olyan helyzetben, amikor az oltóanyag lassan érkezik Magyarországra, és a járvány naponta 100–150 ember halálát okozza, napi 10 milliárd forint kár mellett. Szijjártó Péter kifejezte készségét a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésére a kölcsönös tisztelet alapján.

A vakcinavásárlásról szóló szerződést az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alappal (RFPI) a péntekre virradó éjszaka írták alá. Szijjártó Péter péntek reggel adott nyilatkozatában az MTI-nek rámutatott, hogy a beszerzés emberéleteket ment, és felgyorsítja a normális élethez való visszatérést az országban. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon engedélyezték a Szputnyik V vészhelyzeti használatát, és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYI) szakemberei a helyszínen tanulmányozták a vakcina gyártásának körülményeit.