2024. április 24., szerda

A színházban töretlen a munkamorál!

Wischer Johann-nal, a ZMK igazgatójával beszélgettünk

A jelenlegi áldatlan állapot bizony a kultúrintézmények helyzetét sem könnyíti meg. Nincs ez másként a Zentai Magyar Kamaraszínház esetében sem. Wischer Johannt, a színház igazgatóját arról kérdeztük, hogyan tudnak megbirkózni a problémával, és mennyire képesek előre tervezni az évad hátralévő idejére.

– A világjárvány igencsak megváltoztatta a helyzetünket az elmúlt időszakban, és ez formálja továbbra is a mindennapjainkat. A legújabb gyermekelőadásunk, Szabó Magda Tündér Lala című darabjának bemutatását december 19-ére terveztük, ám ezt a pandémia felülírta. Másodszorra úgyszintén. Végül a múlt héten tartottunk egy belső, szakmai bemutatót. Most pedig várjuk, mikor tudjuk nyugodt körülmények között a közönségünknek is eljátszani. Jelenleg úgy néz ki, ezt február folyamán meg tudjuk tenni, természetesen időben értesíteni fogjuk a nézőket. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor valamelyik szombaton fog sor kerülni a matinéra – mondta az igazgató, majd hozzátette, ezzel párhuzamosan felvették a kész előadást három kamerával. Megpróbálták olyan minőségben elkészíteni a felvételt, hogy az online térben is közvetíthető legyen. Ennek most zajlik a vágása.

Wischer Johann: A legújabb gyermekelőadásunkat, reméljük, februárban láthatja a közönség

Wischer Johann: A legújabb gyermekelőadásunkat, reméljük, februárban láthatja a közönség

– Ezek mellett az újabb előadásunk próbafolyamatára is készülünk. A napokban el is fog kezdődni. Mezei Kinga rendezi nálunk Shakespeare Sok hűhó semmiért című drámáját. Ennek premierjét március elejére tervezzük, persze ez is a járványhelyzet és az ezzel összefüggésben levő rendelkezések függvénye. Ami jó hír, hogy február folyamán több előadást is műsorra tűzünk, a Tündér Lala mellett a De mi lett a nővel? című darabunkat is többször elő fogjuk adni. Egyelőre ez minden, amiben gondolkodni tudunk. Utána majd meglátjuk, hogyan tovább, túl nagy tervekkel nem tudunk előre foglalkozni. Pillanatnyilag nem olyan a helyzet, hogy naponta utazgassunk, tájoljunk az előadásainkkal a tartományban, főleg nem a Kárpát-medencében, hiszen mindez most korlátozva van. A kamaraszínházban viszont biztosítani tudjuk azokat a feltételeket, amelyek összhangban vannak a hatályos rendelkezésekkel.

Ami a további terveiket illeti, Wischer elmondta, a magyarországi vendégszerepléseik el fognak tolódni, és konkrét időpontokkal természetesen nem szolgálhat, hiszen a helyzet minden pillanatban változik. A társulat munkamoráljáról elárulta, minden kitűnően működik, és ami öröm az ürömben, hogy ebben a helyzetben kevesebb a rohanás, a kapkodás, nyugodtabb körülmények között tudnak próbálni. Ennek ellenére persze mindannyian nagyon várják már, hogy rendeződjön a helyzet, és teljes erőbedobással játszhassák az előadásaikat, otthon és vidéken is.