2024. április 20., szombat

Egy termékeny életmű megünneplése

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság a temerini Alkotóházban pénteken, a magyar kultúra napján ünnepi műsor keretében köszöntötte fel Csorba Béla néprajzkutatót, helytörténészt, költőt és politikust 70. születésnapja alkalmából. Az ünnepelt még a múlt év július 26-án betöltötte 70. életévét, erre az alkalomra a társaság a Létünk folyóirat egy külön emlékszámával készült, a járványhelyzet miatt azonban a megjelenés eltolódott, és ezzel együtt az ünneplés is.
Az esemény kezdetekor Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület férfikórusa és az egybegyűltek elénekelték a Himnuszt. Ezután dr. Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke köszöntötte elsőként az ünnepeltet és a közönséget.

Dr. Szőke Anna és Csorba Béla néprajzkutató

Dr. Szőke Anna és Csorba Béla néprajzkutató

– A járványhelyzet miatt eltolódott az ünnepség és a Létünk folyóirat kiadása is. Úgy gondoltam, hogy a magyar kultúra napja lesz az erre legmegfelelőbb alkalom, hiszen egy olyan személyről beszélünk, aki meghatározó alakja az egyetemes magyar kultúrának is – fogalmazott dr. Szőke Anna.
Kiemelte, hogy Csorba szembe mert nézni a tényekkel, mind politikai, mind irodalmi téren, tevékenységével nagyon sokat tett a néphagyományért.
Csorba Béla elmondta, hogy még mindig rengeteg munka vár rá, többek között a népkultúra feldolgozásának terén is. – Igyekeztem mindig eleget tenni a kihívásoknak és sosem menekültem előlük. Szeretem, amit csinálok, és ez mindig is örömöt jelentett számomra, és örömet jelent most is – jelentette ki az életművével kapcsolatban Csorba.
Az eseményen bemutatták a Létünk emlékszámát, amelyben Csorba Béla munkásságát méltató írások szerepelnek.

A vidám hangulatról a Szirmai Károly MME Dalárda férfikórusa és Tamburazenekara gondoskodott.

A vidám hangulatról a Szirmai Károly MME Dalárda férfikórusa és Tamburazenekara gondoskodott.