2024. április 19., péntek

Naponta több mint százan kapnak védőoltást

Szerda óta Topolyán is folyik a lakosság oltása. Az eUprava portálon keresztül jelentkezők közül az első napon 72 személy hívtak be a védőoltás felvételére. Dr. Illés Csilla, a Dr. Hadzsy János Egészségház igazgatónője elmondta, hogy közülük 62-en kapták meg a vakcinát, hárman ugyanis végül meggondolták magukat, egy személynek a tünetei alapján nem ajánlotta az orvos az oltást, hatan pedig ismeretlen okokból nem jelentek meg. A következő napon már 144 jelentkezőt hívtak be, 124 en közülük megjelentek és felvették a védőoltást. Ugyancsak 144 -144 személy kapott meghívót péntekre és szombatra is, és a terveik szerint vasárnap is folytatódik az immunizáció.

Időközben az első 550 adag kínai vakcina leszállítását követően egy újabb 510 adagot tartalmazó szállítmány érkezett Topolyára. Az igazgatónő azt is elmondta, hogy egyelőre a topolyai egészségház általános osztályán kialakított két oltóponton folyik az vakcináció, de már dolgoznak azon, hogy a bácskossuthfalvi és a gunarasi kijelölt oltópontokat is előkészítsék és felszereljék.
Dr. Illés Csilla elmondta, hogy maga az oltás pillanatok alatt lezajlik, és eddig senkin sem észleltek tüneteket, mellékhatásokat. Az oltás idejénél kicsit hosszabb ideig tart a nyilvántartásba vétel, de az is kötelező. Az oltás után pedig a váróteremben kell maradni még fél órát, ez az úgynevezett megfigyelési időszak.