2024. április 24., szerda

Tizenhat éve irtották ki a horgosi Szalma családot

A kegyetlen gyilkosság elkövetőiről semmi hír – A likvidálás megrendelőjét is homály fedi

Továbbra is szabadlábon vannak a horgosi Szalma család gyilkosai és a hattagú család kiirtását megrendelő személy. Lapunk minden év január végén megemlékezik a szörnyű bűncselekmény évfordulójáról. Sajnos minden évben csak arról számolhatunk be olvasóinknak, hogy továbbra sincsenek rács mögött a Szalma család gyilkosai. A kegyetlen mészárlás elkövetőinek a kilétét továbbra is homály fedi, immár 16. éve. Több mint másfél évtized sem volt elegendő arra, hogy a bűnüldöző szervek a nyomára jussanak tetteseknek.

Horgoson 2005. január 24-én brutális kegyetlenséggel likvidálták a hattagú Szalma családot. De még az sem teljesen nyilvánvaló, hogy melyik napon is követték el a szörnyű bűncselekményt, mivel a szomszédoknak, rokonoknak csak egy hét elmúltával tűnt fel, hogy valami nincs rendben a Szalma család háza táján, mivel senki sem mutatkozott közülük a faluban, a gyerekek pedig nem mentek iskolába.

Nyolc nap elmúlt, mire a két egymás mellé épült horgosi családi házban február 1-jén megtalálták a hat áldozat vérbe fagyott holttestét. A gyilkosok először a nagyszülőkkel végeztek a régi házban, az éj leple alatt csendben hatoltak be, és késsel ölték meg a 65 éves Szalma Józsefet és 59 éves nejét. Az újonnan épült házban lakott a 40 éves Nándor és 34 éves felesége, Nelli, valamint a két gyerekük, a 8 éves Bettina és a 12 éves Dávid. A kegyetlen gyilkosok nem kímélték a gyerekeket sem. Feltehetően hangtompítós fegyverrel végeztek velük. A szomszédok mindebből semmit nem észleltek, senki semmilyen gyanús mozgást vagy hangot nem hallott a Szalma család háza tájáról.

A horgosi családirtás ügyében a nyomozást kezdetektől fogva a szervezett bűnözés elleni ügyészség és a szabadkai ügyészség vezette, vagy vezeti mind a mai napig, hiszen az ügy nincs lezárva. Az évek múlásával egyre kevesebb a remény, hogy valaha is megoldódik a vidékünkön példátlan, hat áldozattal járó gyilkosság rejtélye. A rendőrség az esetet követő néhány évben még időről időre szűkszavú közleményt adott ki az eset kapcsán, miszerint nincs lezárt gyilkossági ügy, a nyomozók továbbra is „rajta vannak” az eset felderítésén. Eredményt azonban mind a mai napig nem tudtak felmutatni.

A magyarországi bulvársajtó arról cikkezett évekig, hogy Szalma Nándort egy milliomos Csongrád megyei üzletember tetette el láb alól, akinek nagy összeggel tartozott Nándor, és nem tudta megadni az adósságát.

Szalma Nándor üzletember volt, almával kereskedett, de magának is volt tekintélyes almaültetvénye. Egyesek azonban tudni vélték, hogy alkohol- és cigarettacsempészet is volt a dologban, s hogy Magyarországon gyanús üzletekbe keveredett. Állítólag nagyon gazdagok voltak, és nagy vagyon maradt utánuk, a horgosi ház és telek, a gyümölcsös mellett hűtőház és több befejezetlen épület a falu központjában, valamint volt két házuk Szeged környékén is.

A véres családirtás évfordulóján minden évben újra és újra felmerül a kérdés: hogyan lehetséges, hogy ennyi év után sem sikerült felderíteni a Szalma család kiirtásának a körülményeit, a gyilkosság indítékait, az elkövetők és megbízóik kilétét?