2024. április 25., csütörtök

Fő feladatunk az idősek támogatása

A szenttamási nyugdíjasok egyesületének elnöke az igen nehéz helyzet ellenére is optimistaként tekint a jövőbe

Szenttamás község területén mintegy 2500-2600 nyugdíjast tartanak nyilván, közülük 1100 azoknak a száma, akik tagjai a helyi Nyugdíjas Egyesületnek. A tagok létszáma az utóbbi 3-4 évben ugrásszerűen megnövekedett, hiszen sokan rájöttek, hogy a szervezet nagyban hozzájárul az életfeltételek javításához és a mindennapok megkönnyítéséhez.

Ljubica Alargić, az egyesület elnök asszonya elmondta, a múlt év és a koronavírus-járvány még inkább felszínre juttatta azokat a nehézségeket, amelyekkel az alacsony bevételű nyugdíjasok nap mint nap szembesülnek, ezért sokszor azok az idősek is tanácsért, támogatásért fordulnak hozzájuk, akik nem tagjai az egyesületnek.

−A járvány mindenre rányomta bélyegét, így a társalgások, a közös programok, kirándulások is elmaradtak. Irodánk azonban folyamatosan dolgozik, ajtónk mindenki előtt nyitva áll. Az egyesületben a tagság számára már évek óta folyamatosan biztosítják az alapvető élelmiszereknek és a tüzelőanyagnak a beszerzését kedvező áron, és ezek több részletben való törlesztését. A tüzelőt kilenc részletre lehet befizetni, egészen pontosan januártól októberig, azzal, hogy a leszállítási határidő szeptember vége. A tüzelőt beszerző temerini vállalattal már 20 éve kiváló az együttműködésünk, hiszen kedvező áron, valamint kamatmentesen számolják és szállítják ki a szenet és a tűzifát – magyarázta beszélgetőtársunk.

A másik jelentős segítség, amit az egyesület a tagságnak nyújtani tud, a kedvezményes áron és több részletben törleszthető élelmiszercsomag vásárlása.

– Szinte mindent biztosítani tudunk a felvágottaktól kezdve a fagyasztott zöldségféléken át a gyümölcsökig. Ugyancsak kedvezményes, két hónapos törlesztésre liszt és tésztafélék, továbbá mosó- és tisztálkodási szerek is beszerezhetők. Ezenkívül nagyon sokféle módon segítünk a tagjainknak. Feladataink között szerepelnek a továbbképző programok, a járvánnyal kapcsolatos intézkedések és szabályok betartása, a különböző űrlapok nyomtatása és azok kitöltése stb. – magyarázta.

A szenttamási nyugdíjasok egyesülete nonprofit szervezet, amely kizárólag adományokból tartja fenn magát, vagyis önellátó.

− Vannak saját klub- és irodahelyiségeink, amelyek fenntartása igen költséges. Például egy-egy idényben csupán a fűtési költségekre 140–160 ezer dinárt kell elkülöníteni, az összeget különböző pályázatok útján eddig sikerült előteremteni. Tavaly azonban a járvány miatt csaknem minden leállt, és szinte kilátástalan helyzetbe kerültünk. Valamennyi támogatást kaptunk ugyan a DDOR biztosítóintézettől, továbbá a Vajdasági Nyugdíjas Szövetségtől, a további zökkenőmentes működéshez azonban mindez nagyon kevés. Mindennek ellenére bízunk abban, hogy az idén fokozatosan visszatérhetünk a régi kerékvágásba, és újra teljes gőzzel működhet a tagság és a többi szenttamási nyugdíjas támogatása – mondta végezetül Ljubica Alargić.