2024. március 28., csütörtök

Selyemképek és selyemszobrok

Megnyílt Vana Urošević és Zoran Todović tárlata a szabadkai Kortárs Galériában

Pénteken az idei év első kiállítására került sor a szabadkai Kortárs Galériában. A világ története: Utolsó fejezet címmel, Vana Urošević és Zoran Todović tárlata nyílt meg. Az egybegyűlteket Jasmina Jovančić Vidaković kurátor köszöntötte. Ahogyan azt megtudhattuk, a kiállítás teljesen egyedi, mivel kifejezetten a Kortárs Galériához, a Raichle-palota termeihez lett igazítva. Emiatt még a katalógus sem készülhetett el, ugyanis előbb le kell fényképezni az alkotásokat a kiállítóteremben ahhoz, hogy a tárlat története teljes legyen. Jasmina Jovančić Vidaković elmondása szerint ez a kiállítás azért is jelentős, mert két elismert művészről van szó, akiknek alkotásai már láthatóak voltak a világ számos nagyobb városában, de Szabadkán még nem állítottak ki, csupán Zoran Todović vett részt közös képzőművészeti projektumokban.

A tárlatot dr. Nikola Šuica belgrádi egyetemi tanár méltatta és nyitotta meg, aki azt hangsúlyozta, hogy a kiállítás fő médiuma a selyem, 33 nagyobb és több kisebb selyemkompozícióból áll, valamint tíz puha selyemszoborból. A lenyűgöző tárlat valójában arra keresi a választ, hogy milyen mértékben nyomja el korunk kultúrája a mitikus és archetipikus elbeszélések fontosságát. Mitológiai, vallási és történelmi sugallatú alkotások vezetnek bennünket epikus lírai, titokzatos érzelmi, szinte meditatív képzőművészeti kalandozásra.

Vana Urošević Szkopjében született, 1984-ben diplomázott Belgrádban, képzőművész szakon, a posztgraduális képzés után speciális képzésen vett részt Velencében, és Párizsban járt tanulmányúton. Zoran Todović 1958-ban született Gornji Milanovacon, Belgrádban iparművészeti szakon diplomázott, a posztgraduális tanulmányai után pedig szintén Párizsba utazott tanulmányútra. Vana Urošević sajnos nem vehetett részt a szabadkai megnyitón. A tárlat február végéig látogatható.