2024. április 20., szombat

Eucharisztia kiállítás Magyarkanizsán

A tárlat március 10-éig tekinthető meg a Dobó Tihamér Képtárban

A magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely szervezésében január 26-tól Eucharisztia címmel kiállítás látható a Dobó Tihamér Képtárban (Fő tér 9.). A múlt évről az ideire halasztott budapesti világkongresszus kapcsán utazó vándortárlat első kiállítása egy XVII—XVIII. századi színpadi tervgyűjtemény, a soproni jezsuiták által őrzött úgynevezett Díszletkönyv mintalapjaiból. Selyemlapokra nyomtatott válogatást láthatunk a szakrális tervek és a templomi, kolostori színpadi játékok látványvilágából. A neves és ismeretlen európai színpadi tervezők alkotásai nemcsak a barokk világról, de a színjátszásnak az akkori oktatásban jelenlévő fontos szerepéről is vallanak.

A szokásos tárlatnyitó rendezvény a korlátozások miatt elmarad, ehelyett tárlatzáró ünnepség lesz március 10-én, szerdán 19 órától, abban a reményben, hogy addigra megvalósíthatók lesznek a hasonló rendezvények.

A tárlatzáró ünnepséget a Magyar Művészeti Akadémia részéről Bicskei Zoltán és dr. Fekete István, a Magyar Belsőépítész Közhasznú Egyesület részéről pedig Turnai Tímea nyitják meg. Fellép még Rátóti Zoltán színművész, az MMA rendes tagja, a Nemzeti Színház művésze, akinek előadásában verseket hallhatunk, valamint az óbecsei Schola Cantorum Énekkar Stefaniga Ottília vezényletével. A műsoron gregorián dalok, Kodály, Rosseli, Mozart, C. Frank, Eszterházi Pál, Lányi Ernő művei lesznek hallhatók.

A kiállítás létrejöttéhez a Magyar Belsőépítész Közhasznú Egyesület, a Magyar Művészeti Akadémia, dr. Fekete István, Rátóti Zoltán, a PIM – Országos-Színháztörténeti Múzeum-Intézet, Turnai Tímea, Láng Judit, valamint a Cnesa OMI nyújtott segítséget.

A kiállítás megtekinthető a Dobó Tihamér Képtárban január 23. és március 10. között.

A belépés díjtalan.