2024. március 28., csütörtök

USA: indul Biden járványstratégiája

Joe Biden 10 rendelkezést írt alá csütörtökön az Egyesült Államok új járvány-stratégiájáról.

A terv célja a tesztek és oltások számának jelentős növelése, ami megalapozza az iskolák és a vállalkozások újranyitását. Az elnök elrendelte a maszkok viselését a tömegközlekedésben és a hivatalokban. Továbbá belengetett egy közel 2 ezermilliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot, amiből az országos oltási programot is finanszíroznák.

„Tervünk egy agresszív, biztonságos és hatékony oltási kampánnyal kezdődik, hogy elérjük célunkat; hivatali időm első 100 napja alatt 100 millió ember kapja meg a vakcinát. Ez az első nap. És ez a valaha volt legnagyobb operatív kihívás nemzetünk előtt” – fogalmazott Biden.

Anthony Fauci bejelentette, hogy Washington továbbra is támogatja anyagilag a WHO-t, amiből Donald Trump ki akarta léptetni az Egyesült Államokat.

Az új elnök vezető egészségügyi tanácsadója szerint „felszabadító” érzés (Trump távozása után), hogy ismét a tudományra koncentrálhat. Úgy véli, az amerikaiak őszre kaphatják vissza normális életüket.

„Ha nyár végére, közepére beoltjuk az ország 75-80 százalékát, akkor azt hiszem, őszre elérjük a normális szintet. No, nem lesz teljesen normális, de nagy hatással lesz az amerikai társadalomra” – mondta Fauci.

Az új elnök minisztereit még a szenátusnak jóvá kell hagynia. A Biden-adminisztráció azután gyorsulhat fel, ériheti el „utazósebességét.”