2024. március 28., csütörtök

Az európai ombudsman vizsgálatot indít az uniós oltóanyag-szerződések titkosított záradékaival kapcsolatban

Az európai ombudsman pénteken vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság elutasította a koronavírus elleni oltóanyagok felvásárlásával kapcsolatos uniós szerződésekhez való nyilvános hozzáférhetőséget - közölte pénteken a szervezet irodája.

Az intézményhez a Corporate Europe Observatory, a nagyvállalatok uniós politikákra való befolyását vizsgáló lobbicsoport fordult, azután, hogy a bizottság elutasította arra irányuló kérelmüket, hogy betekintést nyerhessenek a testületnek az AstraZeneca oltóanyaggyártó vállalattal kötött szerződésébe, illetve felek közti tárgyalások dokumentumaiba.

„Tekintettel az ügy iránti jelentős érdeklődésre, az ombudsman felkéri a bizottságot, biztosítson hozzáférést a szerződésekhez a lehető leghamarabb, de legkésőbb február 11-ig" - olvasható a szervezetnek a bizottsághoz intézett levelében, amelyből kiderül, hogy a testület az érintett gyógyszergyár kereskedelmi érdekeinek és beszerzési eljárásának védelme miatt tagadta meg a nyilvános hozzáférést.

Az EU mintegy 2,5 milliárd euró értékű előzetes kötelezettségvállalási szerződéseket kötött csaknem 2,3 milliárd adag potenciálisan hatékony vakcinára hat oltóanyaggyártó vállalattal. Az árazás, a szállítási és egyéb kulcsfontosságú feltételekről szóló részleteket titkosították.

Január elején a bizottság az Európai Parlament sürgetésére hozzáférést biztosított, egy, a német CureVac oltóanyaggyártóval kötött szerződés rövidített változatához.

Amennyiben a bizottság úgy véli, hogy az információk ellentétesek a közérdekkel, elutasíthatja az ombudsman kérését a nyilvánosságra hozatallal kapcsolatban.