2024. április 19., péntek

„Az épületek ölik meg az embereket"

A Balkán-félsziget már napjaink előtt is szeizmikusan aktív területnek számított – jelentette ki a Szerbiai RTV-n Branko Dragičević, a Köztársasági Szeizmológiai Intézet felelős igazgatója, aki rámutatott: a Föld termodinamikai értelemben dinamikus bolygó, amely belsejében nagy nyomás van, ezek generálják a földkéreglemezek mozgását, amely jelenség felelős a földrengésekért.

A szakember annak apropóján szólalt meg, hogy az elmúlt időszakban több alkalommal is rengett a föld a térségben, Horvátországban hét áldozata és több sérültje volt a földrengéseknek.

Dragičević szerint nehéz pontosan megjósolni a földrengések pontos helyét és idejét. – Csak a rengés lehetséges területét és a valószínűsíthető idősávot ismerjük, ez elegendő bizonyos fokú felkészülésre.

Az intézményvezető azt is elárulta, hogy szakmai körökben egyöntetű a vélemény, miszerint nem a földrengések felelősek az emberek haláláért, hanem azok, akik nem tartják karban az épületeket, amelyek így rendkívül sérülékennyé válnak, és leomlásukkal oltják ki az életeket.

A szakértő a vírussal példálózott, mondván, a betegségek is azokat az embereket érintik rosszabbul, akiknek nincs erős immunrendszerük. Ugyanígy, a földrengés csak megmutatja, hogy melyik épületeket nem tartották karban a megfelelő módon.