2024. április 24., szerda

Világgazdasági Fórum virtuális térben

Az 51. Világgazdasági Fórumot (WEF), amelyet hagyományosan a svájci Davosban rendeznek meg, az idén a koronavírus-járvány miatt online, vagyis az interneten szervezik meg január 25-e és 29-e között – közölte a sajtótájékoztatón Klaus Schwab, a WEF alapítója és elnöke.

Kiemelte, hogy minden ország elsődleges feladata az egészségügyi válságból való kilábalás, a gazdaság ellenálló képességének erősítése, valamint az inkluzív és a fenntartható növekedés. Hangsúlyozta, hogy a globális gazdaság jövője szempontjából a legfontosabb a bizalom és a nemzetközi kereskedelmi folyamatok helyreállítása.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az online fórumon részt vesz többek között Hszi Csin-ping kínai elnök, Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár. Szintén felszólal Szuga Josihide japán kormányfő, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Narendra Modi indiai kormányfő is.

Mivel a globális gazdaság az eddigi legnagyobb válsággal küzd, és ez a munkanélküliség és az egyenlőtlenség növekedésében is megnyilvánul, az idei tanácskozás napirendjén olyan égető témák szerepelnek, mint az igazságos gazdasági és szociális rendszerek, a digitalizáció és a környezetvédelem. A szervezők elmondták, hogy az említett kérdésekről folytatott megbeszélésen részt vesz Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke, Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója és Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója.

A minden évben megrendezett davosi Világgazdasági Fórum összehozza a világ legbefolyásosabb politikai vezetőit, a központi bankok kormányzóit, vállalatvezetőket, hivatalos személyeket és milliárdosokat a világ minden tájáról. A tanácskozást a járványhelyzet miatt elhalasztották, és eddig azt tervezték, hogy Szingapúrban rendezik meg május folyamán.