2024. április 19., péntek

Épüljenek a falvak!

A fiatalok mindaddig a városba költöznek, amíg nem látnak lehetőséget a vidéki életben

A falvak elnéptelenedése már jó ideje hatalmas gondot okoz egész Szerbia számára. Milan Krkobabić regionális fejlesztéssel megbízott miniszter szerint ez a folyamat csak akkor állítható meg, ha a rurális vidék ismét vonzó lesz a fiatalok számára, vagy legalább élhető – tette közzé a miniszter ratari látogatásáról beszámolva a Beta.

Ehhez megfelelő infrastruktúrát kell kialakítani a falvakban, kulturális otthonokkal, óvodákkal, hogy a fiataloknak ne legyen kedvük a városba költözni, mivel a faluban – ahogyan ők érzik – „semmi nincs”. A Közép-Szerbiában található Smederevska Palanka község Ratari falu lakóival folytatott beszélgetése során a miniszter elmondta, tisztában van vele, hogy feltétlenül szükséges az úthálózat kiépítése, a megfelelő áramellátás, az internethálózat, a közösségi létesítmények építése az idősebbeknek és a fiataloknak egyaránt.

– A nemzeti beruházási terv a következő öt évre 5 milliárd eurót irányoz elő az infrastruktúra kiépítésére vidéki településeken, a Szávától és a Dunától délre fekvő, csaknem 80 település ivóvíz- és csatornahálózatának kiépítésére a beruházás 3 milliárd eurót tesz ki – mondta Krkobabić.

A regionális fejlesztési miniszter a lehetőségekről is beszélt. Mintegy 20 kihasználatlan termálvízforrás is található Ratari községben, véleménye szerint ez már elegendő alap egy idegenforgalmi kezdeményezés elindításához. Az állam nyújtotta vissza nem térítendő támogatások is folytatódnak, 7,5 millió dinár az új mezőgazdasági szövetkezetek létrehozására, 15 millió dinárt pedig a már meglévők támogatására irányoztak elő. Krkobabić azt is hangsúlyozta, hogy Szerbiába mintegy 200 ezer hektár, mezőgazdasági célokra előirányzott földterület van, ami nincs kiadva megmunkálásra. Emellett további 900 ezer hektár földterület fekszik parlagon.

– Az elképzelés szerint ebből családonként legfeljebb 50 hektár földterületet ajánlhatunk fel kedvező feltételek mellett fiatal házaspároknak, így motiválva őket a gazdálkodásra. Ennek az ötletnek a folytatása az a terv, hogy a falusi környezetben található 150 ezer üres házat is felajánljuk a fiatal házasoknak, s ezáltat valószínűleg őket is jobban ösztönözhetnénk a falusi életre – mondta a miniszter.