2024. április 20., szombat

A lengyelek Szerbiában vásárolják a málnát

A világ egyik legnagyobb málnatermesztője – Szerbia legnagyobb vetélytársa az EU-piacán –, országunkban vásárolja az értékes gyümölcsöt, mivel nincs elegendő belőle. Az utóbbi hónapokban a világ málnapiacán hiánycikknek számít a minőségi málna. Az USA mezőgazdasági minisztériuma jelentése szerint az utóbbi hónapokban csak almából van túlkínálat, a málnatartalékok pedig megcsappantak.

Chilében éppen tart a málnaszüret, a termelők 2,85 amerikai dollárért értékesítik kilogrammonként, míg a kiviteli ára 4,1 és 4,2 dollár.

Dr. Aleksandar Leposavić, a čačaki gyümölcsészeti intézet munkatársa, a bogyós gyümölcspiac egyik neves szerbiai szakértője szerint a szerbiai málnatermesztők tavaly meglehetősen jó évet zártak, az exportőrök azonban nem jártak olyan jól, mint chilei kollégáik, ugyanis túl korán szerződtek, akkor, amikor a málna ára még kisebb volt. Az elsőosztályú szerbiai málna átlagára decemberben 2,93 euró volt kilogrammonként, pl. Németországba szállítottunk legtöbbet 2,73 euróért, de Svédországba (3,24), Nagy Britanniába (3,12), Oroszországba (3,01), Belgiumba (2,95), Hollandiába (2,93) és Kanadába (2,87) dollárért. A szakember szerint Lengyelország ritkán vásárol málnát, de a hiány miatt most rákényszerül, a tavalyi év végén 2,77 eurót fizettek a legminőségesebb szerbiai málna kilójáért.