2024. április 25., csütörtök

A hideg napokra emlékeznek

A Hideg csend elnevezésű programsorozat keretében a Művelődési Központ Ifjúsági tribün klubjában szerdán megnyílt a Tömeges kivégzések az Újvidéki razzia idején elnevezésű kiállítás. A szakmai tárlatvezető Petar Đurđev, a Városi Levéltár igazgatója volt, a Központ képzőművészeti szalonjában ugyancsak tegnap nyílt meg az Emlékezés dr. Milan Bokšanra elnevezésű kiállítás is. A neves ügyvéd és egyben a Matica srpska alelnöke is a razzia során vesztette életét. Ezt a kiállítást Biljana Egeriállította össze. Petar Đurđev igazgató elmondása szerint a razzia során a városban 240 katonát vezényeltek különböző pontokra, ők az előre elkészített listák alapján gyűjtötték össze az embereket. – Az Újvidéki Legitimációs Bizottság a mai Sokol otthonban gyűlt össze, amely elé mintegy 20 ezer embert vezettek be – emelte ki Đurđev.

A kiállítás a Miletić utcában, az Uspenska temetőben, az Újvidéki Atlétikai Klub pályáján, a Bojović vajda utcában, a Pirosi utcában, a Strandon és a Belgrádi sétányon történt kivégzéseket mutatja be. A razzia első napján, 1942. január 23-án a katonák és csendőrök szerb és zsidó polgárok egy csoportját üldözték a Miletić utca felé. A Kosta Trifković tér sarkánál sikerült utolérniük őket, ahol kivégezték őket. Az Uspenska temetőben szintén aznap a közelben élő polgárok vesztették életüket. Az Újvidéki Atlétikai Klub pályáján többségében zsidó polgárok haltak meg, olyanok, akik a közeli utcákban laktak, de voltak közöttük olyanok is, akiket a város más részeiről vittek oda. A legmegrázóbb kivégzésre a Pirosi utcában került sor, ahol a Jovandić fivéreket gyilkolták meg. Édesanyjuknak végig kellett néznie fiai elvesztését. A Bojović vajda utcában, a 16. határvadász ezred kaszárnyájába a közelben élő szerb és zsidó lakosokat terelték össze, majd agyonverték őket. A holttesteket ezt követően kamionokra pakolták és a Dunába dobták. A Strand ekkoriban még távolabb esett a várostól, így az ottani kivégzéseknek nem volt szemtanúja. Az embereket levetkőztették, majd a Dunába lövöldözték. A Belgrádi sétányon szintén január 23-án történtek a kivégzések, a kivégzetteket a Dunába dobták. Fontos megjegyezni, hogy a razziáért felelős tiszteket és parancsnokokat még a háború ideje alatt felelősségre vonták. A tárlatvezetést a Művelődési Központ YouTube-csatornáján is megtekinthetik az érdeklődők.

Gyászszertartás a rakparton

Ma délben a Razzia áldozatai rakparton, a Család emlékműnél gyászszertartást tartanak az 1942-ben meggyilkolt újvidékiek emlékére. Jelen lesz Miloš Vučević polgármester, továbbá a szerb pravoszláv egyház képviselői, Irinej püspök, és Isak Asiel főrabbi is. A tartományi kormány, az izraeli és a magyar nagykövetség, továbbá az újvidéki zsidó község képviselői is elhelyezik majd a kegyelet virágait. Bejelentették koszorúzási szándékukat a Szerbiai Zsidó Közösségek Szövetségének illetékesei is, akárcsak az áldozatok utódjai is. A folyamőrség hajójáról az idén is koszorút engednek majd a Dunába. A szoborcsoportnál tegnap délután már összeszerelték az emelvényt, a gyászmise idején a környéken – a Makszim Gorkij utca és a Belgrádi rakpart egy részén forgalomkorlátozás lesz érvényben. Az erre közlekedő 11-es buszok kerülőutakon szállítják utasaikat.