2024. április 25., csütörtök

Szofia és Sofija

A leggyakoribb és legritkább babanevek Szabadkán 2020-ban

Mint oly sok mindennek, így a névadásnak is évről évre változó trendje van. A babák születését megelőzően a szülők olykor azonnal tudják, hogyan fogják elnevezni csemetéjüket, vagy hosszas gondolkodásba, kutatásba kezdenek utódjuk keresztnevének kiötlésén. A hagyományos keresztnevek mellett időről időre a különlegesebbek is megjelennek a palettán, olykor a népszerűbb sorozatok, filmek is kihatással vannak az utónévlista bővülésére. Írásunk készítésekor arra voltunk kíváncsiak, melyek voltak Szabadkán 2020 legnépszerűbb és legritkább babanevei.

Aranjka Kobrehel szabadkai anyakönyvvezető-helyettes kérdéseinkre levélben válaszolva leírta, a lánynevek között évek óta a Sofija név áll az első helyeken. A tavalyi lánynevek toplistáján szerepel még a Teodora, a Milica, a Lena és a Petra is. A fiúnevek közül a Luka, a Filip, a Mihajlo, a Vasilije és a Nikola nevek mellett döntöttek a leggyakrabban a szülők. A magyar lánynevek 2020-as toplistáján a Szofia név mellett szerepel még a Szofi, a Hanna, az Emma, az Anna és a Teodóra keresztnév. A magyar fiúnevek közül a Noel, a Bence, a Dávid, a Márk és az Ádám voltak a legnépszerűbbek.

Tavaly a különleges és kevésbé népszerű/legritkább nevek közé tartoztak a Nektarije, a Rikardito, az Ilarion, az Elif, a Keon, a Mendel, a Miron, a Kasper és az Arelis fiúnevek. A legritkább lánynevek között szerepeltek tavaly a Tajram, a Kruna, az Aurora, a Lejana, a Krisenija, a Teona, az Arsela, a Molli és az Ajna utónevek.

Aranjka Kobrehel elmondta, a szülők bármilyen nevet adhatnak csemetéjüknek, kivéve olyat, amely név becsmérlő vagy sérti viselője méltóságát, a tavalyi év során azonban egy névkérelmet sem utasítottak vissza a hivatalban. Mint azt lapunknak elmondta, egy személynek nem lehet háromnál több neve, tehát legfeljebb két keresztneve és egy vezetékneve, vagy két vezetékneve és egy keresztneve lehet.

Az anyakönyvvezető-helyettes azt is elárulta, tavaly több kisfiú született a város területén, mint az azt megelőző évben. 2019-ben a lányok vezettek, akkor összesen 716-ot anyakönyveztek, 2020-ban azonban 619-et. Tavaly 710 kisfiúnak adtak életet a város területén, tavalyelőtt pedig 670-nek. A szabadkai anyakönyvi hivatalban ötvenhét csecsemővel kevesebbet anyakönyveztettek tavaly, mint az azt megelőző évben. 2020-ban összesen 1329 babát jegyeztettek be a szüleik a városban, 2019-ben pedig 1386-ot. A hivatal statisztikai adatai alapján tavalyelőtt 2023-an haltak meg Szabadka területén, 2020-ban pedig 2131-en.