2024. április 23., kedd

Naponta négyszáz védőoltás

Az új városházán megkezdődött a tömeges immunizáció

Szabadkán szerdán vette kezdetét a tömeges immunizáció, vagyis a lakosok koronavírus elleni vakcinával történő beoltása. Az első napon a Pescsara helyi közösségben lévő egészségházban több mint kétszázan kapták meg a kínai Sinopharm cég által kifejlesztett védőoltást. Csütörtöktől kezdve az új városháza épülete ad otthont a lakosság vakcinációjának.

Mint ismeretes, Szabadkán a korábbiakban csaknem hatszázan vették fel a Pfizer-BioNTech cég koronavírus elleni védőoltását. A vakcináció első hulláma elsősorban az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozókat, valamint az idősek otthonaiban lakókat érintette. Az ezen kategóriákba tartozó további személyek oltására újabb háromszáz Pfizer-BioNTech védőoltást biztosítottak. A tömeges immunizációt a Sinopharm vakcinájával kezdték meg, amelyből egy korábbi jelentés szerint 2100 adag áll a polgárok rendelkezésére.

Az új városházán kijelölt oltóponton csütörtökön kezdődött meg a polgárok oltása. Az épületen belül három rendelőben végzik az oltások beadását. Minderről Ivanka Beoković, a Szabadkai Egészségház igazgatója nyilatkozott lapunknak.

Elsősorban a 75 évnél idősebbek kapják meg a védőoltást (Fotó: Gergely Árpád)

Elsősorban a 75 évnél idősebbek kapják meg a védőoltást (Fotó: Gergely Árpád)

– A vakcináció első napján, szerdán 215 jelentkező szerepelt a listánkon, de végül 235 személyt tudtunk beoltani. A páciensek telefonon vagy elektronikus úton tudtak jelentkezni, és arról, hogy ki mikor kapja meg a védőoltást, nem mi döntünk. Elsősorban a 75 évnél idősebb polgártársaink kapják meg a védőoltást. Jelenleg a kínai cég vakcinájával oltjuk be az embereket. A csütörtöki nap folyamán a program szerint 432 személyt oltunk be. Sok olyan személy is jelentkezett, akik nem szerepeltek a mai napra vonatkozó listán, de igyekszünk megoldani a helyzetet, ennek ellenére arra kérjük a polgárokat, hogy tartsák tiszteletben a meghatározott időpontot. Ha valakinek éppen nagyon sürgős, hogy korábban felvegye a vakcinát, az 15 óra után tud jelentkezni, és akkor időt tudunk neki is szentelni. Az oltóponton 8 és 18 óra között várjuk a pácienseket. Három rendelőben végezzük az oltást, és mindháromban egy orvos és egy egészségügyi nővér teljesít szolgálatot. Rajtuk kívül még körülbelül 12–13 egészségügyi dolgozó tevékenykedik a kérdőívek kitöltésén, a páciensek felvételén és a nekik való segítségnyújtásban. Elmondhatom, hogy eddig egyetlen beteg sem érezte rosszul magát az oltást követően – fogalmazott Ivanka Beoković. Az igazgatónőtől emellett azt is megtudtuk, hogy a most beoltott személyek három hét múlva ugyanezen a helyszínen kapják meg a második vakcinát.

A szabadkai Vuković házaspár mindkét tagja a csütörtöki nap folyamán vette fel a védőoltást.

– Úgy érzem, hogy a védőoltás felvétele a polgárok erkölcsi kötelessége nemcsak a saját érdekében, hanem a nála idősebbek és a betegek érdekében is. Jómagam is kötelességemnek érzem, hogy beoltassam magam a gyerekeink és az unokáink érdekében, és hogy ne terjesszük a betegséget – nyilatkozta a 75 éves Ivan Vuković.

– Az interneten jelentkeztünk, és azt jelöltük be, hogy mindegy, melyik védőoltást kapjuk meg, csak minél előbb fel tudjuk venni. Örülök, hogy sikerült beoltatni magunkat, és egyelőre nem érezzük, hogy lenne valami kellemetlen mellékhatása – fogalmazott a 61 éves Spasenka Vuković Lazić.