2024. április 18., csütörtök

Szomorú évforduló

Tizenhét éve tilos a nagybecskereki vezetékes víznek a használata

Tegnap volt pontosan 17 éve annak, hogy a tartományi egészségügyi felügyelőség – a túlzott arzéntartalma miatt – betiltotta a nagybecskereki vezetékes víznek a használatát. A probléma azóta sem oldódott meg. Sajnos még megjósolni sem lehet, hogy mikorra rendeződik a legnagyobb bánáti városnak a vízellátása.

Az elmúlt időszakban magánbefektetésből megépült a vízgyár, jobban mondva egy víztisztító berendezés, de két és fél év sem volt elegendő arra, hogy beüzemeltessék. Többször működött, ugyanannyiszor le is állították működését. A vezetékes víz ilyenkor szemmel láthatóan tisztább lett, a befektető pedig folyamatosan azt hangoztatta, hogy az általuk megtisztított vízben már a megengedett mennyiségű káros anyag (elsősorban arzén) van. Ezt azonban releváns laboratóriumi kimutatásokkal nem támasztották alá. Ráadásul a nyári hónapokban nem bírtak megfelelő nyomást biztosítani a vezetékben, emiatt víz nélkül maradtak a tömbházak felsőbb emeletei. Aztán 2020 decemberében egy robbanás újból (egyesek szerint végképp) leállította a berendezés működését.

A vezetékes vizet most újból közvetlenül a kutakból kapják a háztartások. A víznek a klórozása persze nem teszi lehetővé emberi fogyasztásra. Ezért a becskerekiek továbbra is palackozott vizet kénytelenek vásárolni. A vízgyári balesettől már több mint egy hónap telt el, de sem az üzemből, sem pedig az önkormányzatból nem hallani bármilyen megoldásra utaló nyilatkozatot.

A szomorú jubileum alkalmából egyedül a Vajdasági Szociáldemokrata Liga adott ki közleményt, amelyben hangsúlyozzák, hogy az elfecsérelt 17 év túl hosszú idő, emiatt meg kell állapítani a politikai felelősséget, de ki kell vizsgálni mindazoknak a ténykedését, akik a jelenlegi helyzetbe hozták a vidéken élőket. Szerintük csak minden politikai tényező összefogásával, valamint tartományi és köztársasági támogatással lehet megoldani Nagybecskerek vízellátását. A ligások szerint a probléma nem csupán a becskerekieket érinti. Ezért egész Közép- és Észak-Bánát területén egy regionális vízvezeték-hálózatot kellene kiépíteni, ezzel megoldódna a 74 településen élő, mintegy 250 ezer embernek a vízellátása.