2024. április 23., kedd

Választások és járvány

Összefoglaló Kishegyes község 2020-as történéseiről, beruházásairól (3.)

Ez az írás egy olyan több részes cikksorozat harmadik állomása, amely 2020 történéseit, eseményeit mutatja be Kishegyes községben. Az előző heti összefoglalónkban eljutottunk júniusig, amikor úgy tűnt, hogy a korona-járvány enyhül, és mindenki a választásokra készülődött.

Június első felében Kishegyes község önkormányzata egy új támogatási formát vezetett be, amely a családok létszámbeli gyarapodását célozta meg. Az állam három testen kívüli megtermékenyítést támogat, ám ez sokszor nem elég. Az önkormányzat ezért magára vállalta a negyedik költségeit. Az új támogatás érdekessége, hogy a polgárok kérésére vezette be az önkormányzat. Június derekán úgy tűnt, hogy a járványhelyzet enyhülése tartós, így Bácsfeketehegyen sikerült megtartani a Bácsfeketehegyi Meggynapok és a Bácsfeketehegyi Falunap rendezvénysorozatot. Ez alkalommal szerényebb körülmények között, viszont a folytonosság jegyében került megrendezésre a program. A helyiek számára ez egy fontos rendezvény, amely közel 20 éves hagyománnyal rendelkezik.
Június 15-én megkezdődött a községi szennyvízhálózat fővezetékének építése. A fővezeték 14 kilométer hosszú lesz, a beruházás értéke pedig 738 millió dinár. Várhatólag az idei évben fejeződik be az építése. Ugyancsak június derekán az önkormányzat támogatási szerződést írt alá 42 községbeli civil szervezettel. Ezek a szervezetek az önkormányzat 2,8 millió dináros keretösszegű pályázatán vettek részt, és nyertek támogatást.

Június második felében került átadásra Bácsfeketehegyen a Bányai János Emlékház. Ez az új kulturális helyszín a Kozma Lajos Könyvtár számára biztosít otthont, valamint rendezvények lebonyolítására is alkalmas. Elmondható, hogy ez az évtized legnagyobb ilyen jellegű beruházása Bácsfeketehegyen, hiszen 150 millió forintból valósult meg. Ezt az összeget Magyarország kormánya biztosította.
Június 21-én került sor a köztársasági, tartományi és önkormányzati választásokra. A kishegyesi községi képviselő-testületbe 12 képviselőt juttatott be a Vajdasági Magyar Szövetség, ugyanennyit a Szerb Haladó Párt és egyet a Szerbiai Szocialista Párt. Községi szinten 61 százalékos volt a részvételi arány, és a haladók az összes szavazat 42,97 százalékát, a VMSZ pedig 42,38 százalékát szerezte meg.

A szennyvízhálózat fővezeték építésének megkezdése

A szennyvízhálózat fővezeték építésének megkezdése

Amint vége lett a választásoknak, visszatérhetett a járványhelyzet, s így júliusban ismét ez vált meghatározóvá. A Dr. Márton Sándor Egészségház egy külön Covid-rendelőt alakított ki a kishegyesi egészségház épületében. A hónap elején még visszafogottabb korlátozásokat vezettek be, így az Endukas Lovasklub meg tudta tartani szokásos lovastáborát, valamint a kishegyesi helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében megemlékeztek az 1848/49-es szabadságharc utolsó győztes csatájáról, a kishegyesi csatáról. A hónap második felében több rendezvény is lett volna, ám a helyzet miatt ezek mind elmaradtak. Ilyen volt a hagyományos kecskefőző verseny, az Anna-napi rendezvénysorozat, valamint a Dombos Fest. Ez utóbbi 2020-ban ünnepelte volna fennállásának 20. évfordulóját, ám a nagyszabású tervek helyét először szerényebbek vették át, majd a szervezők kénytelenek voltak teljesen lemondani a fesztivált. A Dombos Fest irodalmi és képzőművészeti részét azonban sikerült megtartani, igaz, csökkentet számú résztvevővel és zárt kapuk mögött. A DOMBOSI TÖRTÉNETEK Remix 2020 irodalmi rész a szokásostól eltérően egy kreatív írástanfolyam formájában valósult meg, a Dombos Visual pedig háromnapos képzőművészeti műhelymunka volt. Július egy beruházással ért véget Kishegyes községben, a központi óvoda teljes épületét hőszigetelték. Ezt megelőzően már megtörtént a régi nyílászárók cseréje. Ez egy komolyabb összegű beruházás volt, ami a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. anyagi támogatásának köszönhetően valósult meg.
Augusztusban több beruházás is folytatódott, a rendezvények pedig továbbra is elmaradtak, de erről már cikksorozatunk következő részében fogunk írni.