2024. április 23., kedd
BÁCSKOSSUTHFALVA

Keresik a hímzett maszkokat

A bácskossuthfalvi Tarka Virág kézimunkacsoport az online térben mutatta be az évadzáró kiállítását

Online kiállítással mutatta be a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ keretein belül működő Tarka Virág Kézimunkacsoport a múlt évi alkotó tábora alkalmával készült munkákat. A jászsági szűcs mintákkal kapcsolatban az érdeklődők a Művelődési Ház nagytermében hallhattak bővebb tájékoztatást még az ősszel, amikor a járványügyi helyzet azt lehetővé tette, tudtuk meg Bece Angélától, a csoport, illetve a foglalkozások vezetőjétől.

- Az asszonyok az aktuális járványügyi intézkedésekkel megrendezett táborban kezdték el a munkák nagy részét, majd mindenki odahaza fejezte be, ahogy az ideje engedte. Valamennyien készítettek egy asztali futót, vagy sarkos asztalterítőt készítettek, de táskákat, könyvjelzőket és párnahuzatokat is hímeztek, és egy-egy arcvédő maszkot is kihímeztek. A munkákból készült online kiállítás a világháló segítségével nagyon sok emberhez eljutott országhatáron belül és túl, szép számban érkeztek visszajelzések is – tudtuk meg Bece Angélától, aki azt is elmesélte, hogy egyre nagyobb keletje van a hímzéssel díszített arcvédő maszkoknak.

- A tábor egy olyan jelenségre is rávilágított, hogy igencsak megnőtt a magyaros motívumú, hímzett maszkok iránt a kereslet, még külföldről is fordultak már hozzánk vidékünkről származó egyének ezzel kapcsolatban. Az emberek – elsősorban a hölgyek – úgy vannak vele, hogy ha már kénytelenek viselni a járványügyi intézkedésekkel összhangban a szájmaszkot, akkor inkább vesznek fel egy ízléses, és a szemnek is tetszetős hímzett példányt, mint a gyógyszertárit. Jelenleg például igény szerint kalocsai mintásakat készítünk a Tarka Virág Kézimunkacsoportban is aktív hölgytársammal – hallhattuk a Tarka Virág Kézimunkacsoport vezetőjétől, akitől a szervezet idei évi terveiről is érdeklődtünk.

- Az idén szeretnénk egy kun hímzéssel készült vetett hagyományos dunyhás ágyat, párnavégekkel elkészíteni, illetve kihímezni a falunk helytörténeti gyűjteményét is bemutató Emlékházba. Ehhez már kaptunk egy régi ágyat ajándékba, és megkezdtük az anyagok összegyűjtését, emellett Kunmadarasról számítunk szakmai segítségre. A munkához néhány hét múlva fogunk neki, és ha minden jól megy, a nyár végére fejezzük be. A tagságunkhoz tartozó asszonyokkal hímeznénk ki az ágy textíliájának a tartozékait, reményeim szerint 15 szorgos kéz közreműködésére számíthatok, hiszen falunkban ennyien már jártasságot szereztek a kunhímzéssel kapcsolatban – nyilatkozta Bece Angéla, aki reméli, hogy a terveik megvalósításához külső segítséget is kapnak. Mint ahogy a múlt évi tevékenységüket is támogatók hozzájárulásával tudták zavartalanul megejteni. Így az őszi alkotó tábor lebonyolítását a Magyar Kormány nemzetpolitikai állampolgárságán keresztül a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., illetve a Szekeres László Alapítvány, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta. A bácskossuthfalvi kézműves csoport alkotóműhelyének egész éves tevékenységét pedig a Csoóri Sándor Alap biztosította tavaly is anyagilag, mint ahogy számíthattak Topolya község, illetve Bácskossuthfalva helyi közösségének a támogatására is.