2024. március 29., péntek

Madárleltár Verbászon

A verbászi cukorgyár ülepítő medencéinél jelenleg tizenkilenc madárfaj él

A verbászi Ökológiai Mozgalom tagjai a helyi cukorgyár vezetőségének engedélyével támogatták a fővárosi Természettudományi Kar abszolvens hallgatójának, Sanja Šumanovićnak a munkáját, aki a minap összeírta azokat a madárfajokat, amelyek a gyár közvetlen közelében lévő, 62 hektáron elterülő ülepítő medencék és mészkőhulladék-lerakók közelében élnek. Az egésznapos munkában az önkénteseket a vállalat medencékért felelős szakembere, Predrag Koprivica segítette.

Ratko Đurđevac, a verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke ez alkalomból elmondta, a cukorgyár üledékföldjein található ülepítők egy átfolyó rendszeren keresztül össze vannak kötve egymással, ezekbe kerülnek az ún. hulladékfogyasztó baktériumok, amelyek megtisztítják a szennyvizet, így a legutolsó medencéből már tiszta, pontosabban másodosztályú víz kerül a Bácskai-Nagy-csatornába. A vízzel együtt a baktériumok is átkerülnek a csatornába, ebből kifolyólag annak vizét is tisztítják. Ez a folyamat egyébként már 10 éve működik, és a baktériumoknak köszönhetően a csatorna vize kevésbé szennyezett (legalábbis ezen a részen) mint egyébként, magyarázta Đurđevac.

− Ma meggyőződtünk arról, hogy ez a hatalmas terület és a mesterséges ülepítők tele vannak élettel, és 19 itt élő madárfajt sikerült azonosítani. Közülük öt szerepel a Nemzetközi Vízimadár-szinkron listán (IWC), melyet nemzetközi szinten a Wetlands International irányít. Ezen vízimadár-szinkront 1967 óta minden évben a világ mintegy 100 országában mintegy 25 ezer helyszínen szervezik meg. A 2021-es esztendőben január 10-e és 30-a között kellett elvégezni a vízimadarak számlálását, illetve legkésőbb február 10-éig leadni az eredményeket − fogalmazott a mozgalom elnöke.

Kérésünkre elmondta, az IWC-listán szereplő madarak közül öt fajtát azonosítottak, ezek pedig a nádi sármány (Emberiza schoeniclus), a tőkés réce (Anas platyrhynchos), az egerészölyv (Buteo buteo), a nagy kócsag (Ardea alba), valamint a szürke gém (Ardea cinerea).

A többi azonosított faj: európai szajkó (Garrulus glandarius), a széncinege (Parus major), a fekete rigó (Turdus merula), a mezei veréb (Passer montanus), a nagy fakopáncs (Dendrocopos major), a fitiszfüzike (Phylloscopus trochilus), a fácán (Phasianus colchicus), az ökörszem (Troglodytes troglodytes), a tengelic (Carduelis carduelis), a vetési varjú (Corvus frugilegus), a szarka (Pica pica), a dolmányos varjú (Corvus cornix), a vörös vércse (Falco tinnunculus) és a vörösbegy (Erithacus rubecula).