2024. április 19., péntek
KERÉKPÁROZÁS

A címvédő és Froome is indul

Indul az idei Tour de France-on a címvédő Tadej Pogačar, az UAE Team Emirates szlovén kerékpárosa. Csapata közlése szerint a francia körversenyen ott lesz mellette a hónap elején szerződtetett svájci Marc Hirschi és a norvég Alexander Kristoff. A 22 éves Pogačar úgy nyerte meg szeptemberben a francia háromhetest, hogy az utolsó előtti napon rendezett időfutamban előzte meg honfitársát, Primož Rogličot. Sikerével a Tour történetének első szlovén, illetve második legfiatalabb győztese lett 21 évesen és 364 naposan.

Ide tartozik, hogy Chris Froome hétszeres Grand Tour-győztes, négyszeres Tour-győztes szeretné bebizonyítani, hogy még mindig képes kiemelkedő eredményre. A 35 éves brit új csapatban, az Israel Start-Up Nationben teker idéntől, és célja, hogy ötödször is megnyerje a Tour de France-t. Amennyiben ez sikerül neki, csatlakozik a rekorder belga Eddy Merckxhez, a spanyol Miguel Indurainhoz, továbbá a francia Jacques Anquetilhez és Bernard Hinault-hoz. Kapcsolódó hír, hogy Valter Attila csapattársa, Thibaut Pinot idén kihagyja a Tourt, és a Giro d’Italiára koncentrál. Az, hogy a Tour de Hongrie-győztes, tavaly Giro-résztvevő Valter melyik háromhetesen indul, még nem ismert.

Autócsere negyvenhárom év után

Negyvenhárom év után lecserélik a Mavic-kísérőautókat a Tour de France-on, illetve a lebonyolító Amaury Sports Organisation (ASO) által rendezett többi viadalon. Az évtizedek óta megszokott jellegzetes, sárga „neutrálkocsik” helyett ezután kék, Shimano feliratú járművek segítik majd a mezőnyt – csapattól függetlenül – technikai problémák esetén vagy frissítés-pótlásban.