2024. március 29., péntek

Éljen az új hús

2020 legjobb sorozatai

Egy évvel a világjárvány kirobbanása után szinte közhely arról beszélni, hogyan ölte meg egy picike vírus a mozit, és hogyan ömlesztett életet a tévébe. Persze a COVID–19 csak felgyorsított egy amúgy is működő gépezetet, ami egyébiránt is azt eredményezte, hogy a stream „új húsa” győzedelmeskedik a mozi lomha tagjai felett – mind reagálási sebességével, mind pedig minőségével. A legnagyobb rendezők némelyike (Scorsese, Fincher, Kaufman, Cuarón) is az online szolgáltatóknál kötött ki. Ez (és persze több hónap izoláció) indokolja ezt a listát, amely a 2020-ban látott legjobb sorozatokat sorolgatja. Szigorúan szubjektív szemmel, természetesen.

10.Ne szórakozz a macskákkal (Don’t Fuck With Cats). A tizedik helyen egy dokusorozat áll, amely a Luca Magnotta nevű bestiális szociopata sorozatgyilkos utáni nyomozást boncolja – kissé szokatlanul. Mielőtt ugyanis a rendőrség látókörébe került, Magnottát már rég felfedezte és figyelni kezdte néhány lelkes állatvédő, amikor a YouTube-on cicakínzó videókat töltött fel. Ez a minisorozat az ő történetük.

9. Hogyan adjunk el drogokat a neten villámgyorsan (How to sell drugs online fast). A cím megtévesztő: soha ne próbáld ki otthon, amit ez az érzelmileg sérült, épp szakítás után nyűglődő Maximilian véghezvisz, hogy visszaszerezze barátnőjét. Haverjával kikísérletezett startup-cégét ugyanis a dark webre vetve esctasy tabik árusításába kezd, amivel természetesen a feje tetejére állítja mindenki életét. Villámgyors montázs, briliáns szituációk, kellemetlen helyzetek tömkelege és remek karakterek. Két évad van kinn, érdemes rálesni.

8. Szájhoz a száj (Boca a Boca). Hogy vajon tudta-e ennek a brazil Netflix-sorozatnak a szerzője, hogy miféle világban kerül ki műve? Nem, fogalma sem volt. A Szájhoz a száj egy csók által terjedő különös betegségről szól, amely megtámad egy izolált kis közösséget és egyre mélyebbre rántja a nézőt az orgiák, a hazug viszonyok és a gazdasági titkok örvényébe. Szexi, neonfényű, sötét tónusú labirintusmese egy járványról és ami mögötte van.

7. Ragnarök. „Ma játszódó, mikrodrámákkal, diszfunkcionális családokkal és mérgező vízzel telített mese ez, amelynek misztikus oldala csak ritkán bukkan felszínre.” – figyelmeztettük a kedves nézőt márciusban. A Ragnarök ott nyer meccset, hogy Greta Thumberget, az északi isteneket és a szuperhősfilmeket gyúrja egy koncepcióba. Lököttül hangzik? Hagyd, hogy a skandi szürkület meggyőzzön.

6. Az Esernyő Akadémia (The Umbrella Academy). E sorok írójának már minden hócipője megtelt a szuperhős-filmekkel. A tökéj olyan dögunalmas. Épp ezért vágta kupán egy jövőből (múltból?) érkező bal cipő erejével ez a bájosan diszfunkcionális, remekül megírt, remekül játszott és pokoli zenével operáló kétévados retroopera, amely vizualitásában is agyalágyult. (Igen, jól látják a trailerben: az egyik főgonosz egy öltönyös testen csücsülő aranyhal.)

5. Elit (Elite). Szex, krimi és osztályharc tombol ebben a spanyol moráldrámában, amelynek eddig három évada jött ki, és amely (A nagy pénzrablás mellett) újabb ékes bizonyítéka annak, hogy a spanyol filmpiac még tud valami izgalmasat mondani a világról. Tavasszal úgy fogalmaztunk: „Osztályharcot emlegetünk, de a pénz csak egyik vetülete a javak egyenlőtlen elosztásának… A kreátorok sarkos, de a didaxis hiánya miatt mégis kimondatlan, inkább csak érezhető ítéletet fogalmaznak meg: az igazság és a morál sosem az elit oldalán áll.”

4. Szexoktatás (Sex Education).„…nevetünk, mert felszabadító a szexről beszélni főműsoridőben, és nevetünk, mert felszabadító látni mások csetlését és botlását, ha a hálószobáról van szó. Na ezért nyalná meg tíz ujját már az első epizód iskolaétkezdei hímtagmutogatás-jelenete után minden frusztrációk szakállas bécsi professzora.” – írtuk e sorozat második évadát megtekintve. A Szexoktatás provokatív és pimasz, brit humorában mégis van valami szívet melengetően emberi, ami megakadályozza, hogy altáji humora prasnyává váljon. Reális problémákkal bíbelődik viccesen. Kell ennél több?

3. Vezércsel (The Queen’s Gambit). Ez a miniszéria az egyenjogúságról szónokló filmek közé vitt új színt ősszel, és aki nem látta – az nem menő. Beth Harmon karrierje az árvaháztól a világ legkeményebb szovjet meccseiig tart egy olyan világban, ahol a nőket nem veszik komolyan, ha kijönnek a konyhából. A sorozat nyomában többszörösére duzzadt a neten sakkot játszók sokasága (hogy csak egy mérhető eredményt mutassunk fel a sok közül). Remekül szabott, minden elemében klassz alkotás, amelyet Anya Taylor-Joy ezerszínű arca tart egyben.

2. Összeesküvés Amerika ellen (The Plot Against America).Az HBO Philip Roth regényéből készült sorozata egy azoknak a sorában, amelyek valami mód Donald Trump azóta csúfat bukott uralmát kritizálták – de mind közül ez a legsikerültebb. A gondolatkísérlet azt a forgatókönyvet viszi végig, mi lett volna, ha 1940-ben Roosevelt helyett a náciszimpatizáns Charles Lindbergh nyeri az USA elnökválasztását. Kellemetlen, csikorgó, lassú minisorozat, alapos és elemző.

1. Mesék a Hurokból (Tales from the Loop). Tarkovszkij és a költői sci-fi hőskorának legszebb alkotásait idézi ez a Simon Stålenhag rajzoló albumaiból kiinduló antológia, amely egyszerre mélabús műfaji film és filozófiai értekezés az emberről. Májusban azt írtuk róla: „A történeteket szép szomorúság hatja át, amely pediglen abból adódik, hogy a masinák és titokzatos gépezetek ugyan arra születtek, hogy jobbá tegyék az életet, az élet azonban ellenáll ennek a szándéknak. Van itt elcserélt életmese, jó tanácsok, hogyan tarthat örökké a szerelem vagy hogy hogyan őrizzük az otthonunkat a betörőktől óriásrobottal, magányos gépek kószálnak lakatlan szigeteken, időutazás is akad dögivel. Ám hiába tudjuk megállítani az időt, a szerelem ettől még nem lesz örök. Hiába a magas technológiai fejlettség, a szociális viszonyok útvesztője még labirintus marad. És hiába a mélyben rejtőző, ezer darabkából álló, Isten helyében tetszelgő szív: nincs az a masina, ami megszünteti a halált.” És nem volt olyan sorozat, ami többet adott volna idén, mint a Mesék a Hurokból.