2024. április 19., péntek

„Azt hittem, én is bűnös vagyok”

Folytatódott a sértettek meghallgatása a nemi zaklatások ügyében

Órákon át tartott szerdán a belgrádi Felső Ügyészségen Iva Ilinčić (24) színésznő meghallgatása a Miroslav Mika Aleksić (68) ellen nemi erőszak és zaklatás gyanúja miatt indított vizsgálat ügyében. A belgrádi színitanoda vezetője és tanára a nyilvánosságra hozott beszámolók szerint sok növendékét, fiatalkorú lányokat bántalmazott, míg ennek az iskolának a diákjai voltak. Szerdán Milena Radulović (26) színésznő számolt be arról, min ment keresztül, amikor a belgrádi színitanoda diákja volt. Radulović volt az első, aki elmondta egy interjúban, mit tett vele Miroslav Mika Aleksić, majd feljelentést is tett ellene. A rendőrség és az ügyészség képviselői azt közölték, nem fogják nyilvánosságra hozni, mit vallanak a tanúk az Aleksić ellen folytatott nyomozás során, mert az befolyásolhatná az eljárásnak a menetét.

Iva Ilinčić volt a második, aki a nyilvánosság elé tárta saját megpróbáltatásait a színitanodában töltött évek alatt. Tegnap édesapjának, Srđan Ilinčićnek a társaságában érkezett meg a Felső Ügyészségre, elkísérték más ügyvédek is. Apja lesz a hivatalos jogi képviselője az eljárás folyamán. Az egyik, magát megnevezni nem kívánó forrás a médiának elmondta, az apa polgári joggal foglalkozik, ezért döntött úgy, hogy büntetőjogban jártasabb kollégáival együtt képviseli majd lányát az esetleges későbbi tárgyalásokon. Jugoslav Tintor és Denis Bećirić ügyvéd a négyórás meghallgatás után annyit árult el: részletes információkat kapott az ügyészség, melyet majd használhat a bizonyítási eljárás során. Iva Ilinčić korábban arról számolt be, szerencsére erőszak nem esett rajta a tanár részéről, de szexuális zaklatásnak állandóan ki volt téve, először 17 éves korában, de nagykorúságát követően is kereste még a professzor.

– Hat éven keresztül hallgattam, tagadtam magam előtt is mindazt, ami történt. Senkinek nem mondtam el, tényleg senkinek. Tisztában voltam vele, az, ami történik, nem megfelelő. Amikor először lezajlott, próbáltam magamnak megmagyarázni, miért történhetett meg, azt mondogattam magamban, Mika olyan, mintha az apám lenne, ez egyszerűen nem az, amire gondolok. Ha pedig mégis zaklatás, biztosan azért teszi, hogy felkészítsen a rendezők és színészek kegyetlen világára, hogy helyt tudjak abban állni, erősödjek… Végül bevallottam magamnak is, miről van szó, s ez hatalmas lépésnek számított a tagadás, cáfolás után – vallotta a színitanoda egykori növendéke.

Mint mondta, nem mert szólni a szüleinek, a barátjának sem, mert azt hitte, a saját szégyene is, ami vele történt. Túl fiatal volt, magyarázta, azt gondolta, mindenért felelőssé tehető ő is, ami vele történik, s hosszú időnek kellett eltelnie, míg rájött, ez nem így van.

– Ugyanazzal a módszerrel közelített minden lányhoz. Azt mondta, ismeri a lelkemet. S valóban ismerte. Akármit is gondoltam ki otthon, amikor ismét közeledett hozzám, féltem, nem mertem ellent mondani, attól tartottam, kiesek a csoportból, azt fogja mondani, nem vagyok képes helytállni ebben a világban. Emlékszem, sokszor ismételgette: neked van rám szükséged, s nem nekem rád…

Mint ismeretes, meghallgatását követően harminc napos vizsgálati fogságot rendelt el a belgrádi Felső Ügyészség Miroslav Aleksić ellen, akit több lány, egykori tanítványa vádolt meg azzal, hogy szexuálisan zaklatta tanulmányai során, egyeseket még amikor kiskorúak voltak. Az ügyészség döntése után a gyanúsítottat a belgrádi Központi Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállították, ott azonban a sajtó értesülései szerint külön cellába kellett helyezni, fennállt ugyanis annak a veszélye, hogy a többi fegyenc meglincseli. Azóta áthelyezték, két zárkatársával van egy cellában.

Aleksić az ügyészségen azt állította, nem követte el az ellene felhozott, összesen 15 visszaélés – nyolc nemi erőszak és hét zaklatás – tettét. A színitanoda tanárának letartóztatása óta további húsz lány tett feljelentést ellene a rendőrségen. A hatóság folyamatosan végzi a később jelentkezett sértettek meghallgatását, s továbbítja őket a Felső Ügyészségnek. Ennek a szervnek kell döntést hoznia arról, hogy kiszélesíti-e az Aleksić-ügyében elindított nyomozást az újabb adatok tükrében.