2024. április 18., csütörtök

Partnerségben a reformok megvalósításáért

Aleksandar Vučić és Jan Bartu a régió és Szerbia prioritásairól tárgyalt

Szerbia nagyra értékeli az EBESZ Szerbiai Missziójának támogatását a mindent átfogó reformfolyamatban, illetve azt a szakértelmet is, amit a misszió a demokratizálódás és a média, a jogállamiság, az emberi és kisebbségi jogok megerősítése, a tolerancia és a megkülönböztetésmentesség népszerűsítése, valamint a közbiztonság reformja terén nyújtott az országnak – emelte ki Aleksandar Vučić államfő tegnap Jan Bratuval, az EBESZ Szerbiai Missziójának új vezetőjével való találkozója során, amikor a tárgyalófelek felvázolták az együttműködésük célpontjait az előttünk álló időszakban.
Mint ahogy azt a találkozó után az elnökségi közleményben kiemelték, Vučić hangsúlyozta, Szerbia támogatja az EBESZ Missziójának munkáját. Annak felállása óta rendkívül jó együttműködést valósítanak meg, hiszen annak alapját a kölcsönös megértés és a partnerkapcsolat képezi. Az államfő ezúttal gratulált Bratunak az EBESZ Szerbiai Missziójának élére való kinevezéséhez, és reményét fejezte ki, hogy az együttműködésük ezek után is a demokratizálódás, a régió békéjének és stabilitásának megőrzése alapján folytatódik. Mint mondta, ezek képezik ugyanis Szerbia fő céljait az előttünk álló időszakban.
– Szerbia kész fokozni intézményei együttműködését az EBESZ Misszióval annak érdekében, hogy közösen, stratégiai megfontolásból hosszú távú célokat és prioritásokat állítsanak fel – mondta Vučić. Hozzátette, a legfelsőbb állami tisztségviselők kérésére az EBESZ része volt az új médiastratégia kidolgozásának, csakúgy mint az Alkotmány módosításainak kidolgozása esetében, az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos területeken.
Bratu köszönettel fogadta az államfő üdvözlő szavait, majd kiemelte, új megbízatása során határozottan törekszik majd a baráti és partnerviszony folytatására, hogy Szerbia megvalósíthassa a szükséges reformokat.