2024. március 28., csütörtök

Megkezdődtek a tárgyalások az orosz vakcina Szerbiában történő gyártásáról

Nenad Popović innovációs és technológia-fejlesztési miniszter a legnagyobb orosz Szputnyik oltóanyaggyártóhoz, a Generium szervezet üzemébe látogatott. A Vlagyimiri régióban tett látogatása során a tárcavezető elmondta, hogy hivatalos tárgyalások kezdődtek a Szerbia területén történő vakcinagyártásról.

Popović a Torlak Intézet és az Egészségügyi Minisztérium szakértőivel közösen megbeszélést folytatott a Generium szervezet főigazgatójával, Danilo Taljanskival. A főigazgató elmondta, hogy az orosz fél készen áll a technológia átadására és a szerb szakemberek kiképzésére az orosz koronavírus-elleni vakcina előállításához. A tárcavezető rámutatott, hogy ez Szerbia és Oroszország baráti kapcsolatának bizonyítéka.

„A szerb államfőnek köszönhetően az orosz fél azonnal válaszolt arra a kérésünkre, hogy Szerbiában is állítsanak elő orosz oltóanyagot. Az orosz állami vezetés legmagasabb szintjétől azt a parancsot kapták, hogy keressék meg a módját az oltóanyagnak a lehető leghamarabb történő előállítására Szerbiában” – mondta a tárcavezető, aki rámutatott, hogy jelenleg Oroszország területén kívül csak Kazahsztánban állítanak elő orosz vakcinákat.

Popović azt is bejelentette, hogy a napokban orosz szakértők látogatnak Szerbiába és a Torlak Intézetbe, hogy meggyőződjenek az intézmény rendelkezésére álló személyzeti és technológiai kapacitásairól.

A Torlak Intézet igazgatója, Vera Stoiljković elmondta, hogy az intézmény készen áll arra, hogy sürgősen megtegye a szükséges lépéseket, ezzel pedig megteremtse a feltételeket az orosz vakcina gyártásához.