2024. április 19., péntek

Hol tart Szerbia a pénzügyi felügyelet terén?

Az uniós pénzügyi felügyelettel foglalkozó munkacsoport ma online ülést tartott, ahol megvitatták az Európai Bizottság nemrégiben közzétett jelentését, és arra a következtetésre jutottak, hogy a jelentés nem a valós helyzetre mutat rá.

Amint azt a szervezet közölte, a munkacsoport tagjai egyetértettek abban, hogy a belső ellenőrzés bevezetése és fejlesztése lassan halad, a személyzet nem megfelelően képzett és független. Az ülésen elhangzott, hogy a Központi Harmonizációs Egység (CHU) kapacitása nem elegendő az összes kompetencia lefedésére.

A toplicai székhelyű Emberi Jogi és Demokratikus Központ helyszíni kutatása azt mutatja, hogy a pénzügyi irányítás és az ellenőrzés, valamint a belső ellenőrzés bevezetése szempontjából a helyzet kedvezőtlen. A munkacsoport hangsúlyozza, hogy fontos a függetlenség biztosítása a belső revizorok munkájában, akiknek a polgármester helyett a Képviselőháznak kell elszámolniuk. Javasolták, hogy a legfőbb ellenőrzési egységen belül hozzanak létre egy osztályt, amely a szabálytalanságok, a vétségek és a bűnügyi vádak feldolgozásával foglalkozik, és bizonyítékokat gyűjt.