2024. március 28., csütörtök

Szabályozott szobameló

Hivatalos útmutató készült az otthoni munkavégzéshez

Az elmúlt egy év történése több szokásunkat is megváltoztatta, még a munkába járás sem volt olyan, mint valaha. Sokan kényszerültek otthoni munkavégzésre a világ jelentős részén. Több országban ez viszont nem okozott fennakadást, mert már évek óta bevett szokásnak számított. Szerbia is azok közé az országok közé tartozik, ahol mint sok minden más haladó szellemű társadalmi jelenségre, erre gyanakvóan tekintettek. A múlt év kényszerhelyzete bebizonyította, Szerbia sem technikai szempontból, sem a törvénykezést illetően nem állt készen erre a helyzetre. Az elmúlt időszakban több kérdés is felmerült a dolgozók és munkaadók részéről az otthoni munkavégzést illető kötelességek kapcsán. A sokszor ellentmondásosan előállt helyzetek rákényszerítették a Szerbiai Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztériumot, valamint a Munka- és Egészségvédelmi Igazgatóságot, hogy közös erővel egy útmutatót hozzanak létre az otthoni munkavégzésre.

Az útmutató célja, hogy a jelenlegi helyzetben érthetőbbek legyenek a szabályok és kötelességek a foglalkoztatók és a foglalkoztatottak számára egyaránt. Több jelentős kérdés is megválaszolatlan marad, mint a betegszabadság és a sima karantén közötti különbség fizetéselszámolásának problémája, de kezdetnek be kell érnünk ezzel.

A Munkaügyi Minisztérium honlapján megtalálható leírás gyakorlati tanácsokkal látja el a munkaadót és a beosztottat is. Az útmutatót követve a foglalkoztató köteles a beosztottat segíteni az otthoni munkaterület meghatározásában, kialakításában, követnie kell pszichikai (stressz, nyugtalanság, depresszió) és fizikai egészségét, és ha valamelyik téren eltérést észlel, szükség esetén erről gondot kell viselni, értesítenie a megfelelő szakembert, akinek követnie kell a tanácsait. A foglalkoztató köteles az alkalmazottnak biztosítani minden szükséges munkaeszközt (internetkapcsolat, számítógép stb), amennyiben ő maga nem birtokolja. Az elvégzett munkát figyelemmel kell kísérnie, és a munkaidő alatt többször is kapcsolatot kell létesítenie a beosztottal.

Az otthoni munkát végző beosztottnak felelősen kell viselkednie, figyelembe kell vennie az egészségügyi előírásokat, vigyáznia a saját és családtagjai egészségére. A munka megkezdése előtt köteles ellenőrizni a rendelkezésére álló munkaeszközöket, és ha valamilyen hiányosságot észlel, erről értesíteni a munkaadót.

Köteles egyensúlyt felállítani a családi élet és a munkavégzés között, a munkaviszony idején rendszeres kapcsolatot tartania a munkaadóval és a munkavédelmi szakemberekkel, a higiéniai előírásoknak megfelelően tisztán tartania a munkaterületét, karbantartania a munkafelszerelését.

Minden céges, belső ügyekkel kapcsolatban tapasztalt rendellenességet jelentenie kell a munkaadójának, ugyanakkor tiszteletben kell tartania a munkahelyi információk bizalmas jellegét.

A munkaadóknak és a foglalkoztatottaknak ugyanolyan kötelességeik vannak egymás iránt az otthoni munkavégzés során is az elvégzett munka mennyiségét, valamint a jövedelmet illetően.