2024. március 28., csütörtök

Alexandriai turisták a Tarcal-hegységen?

Hamarosan javulnak a kereskedelmi feltételek Szerbia és Egyiptom között

Szerbia és Egyiptom gazdasági együttműködésének hosszú történelme van, de fejlesztésre szorul. A már létező partnerkapcsolat további mélyítését szándékozta megerősíteni az a tanácskozás, majd az együttműködési szerződés aláírása, ami szerdán valósult meg Újvidéken a Vajdasági Gazdasági Kamara és az Alexandriai Gazdasági Kamara között.

Boško Vučurevićnek, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnökének elmondása szerint a szerbiai tartomány és Alexandria között számos érdekeltség volt az eddigiekben is, de közel sem lett minden kedvező lehetőség a teljességében kihasználva, aminek gyakran bürokratikus akadályai voltak. Ez súlyos hiba volt, mivel Alexandria az egyik legjelentősebb kereskedelmi, ipari logisztikai és gazdasági központ Egyiptomban, a sikeres együttműködés akár azt is eredményezhetné, hogy a vajdasági termékek a Mediterránium vidékén is piacképesek legyenek.

– A két kamara közötti tanácskozásoknak hagyományuk van, mindig jó üzleti hangulat jellemzi őket, és építő jellegűek a tárgyalások, és eddig mindig kedvező üzleti fordulatokkal jártak mindkét térség számára. A jelenlegi elképzelések között az is fontos pont, hogy a két régió közösen tudjon terjeszkedni. Különösen fontos szempont a kedvező üzleti légkörnek a megteremtése a tartományból származó mezőgazdasági termékek Egyiptomba szállítására – mutatott rá a vajdasági kamara elnöke a sajtóértekezleten.

Ahmed El Wakil, Nenad Ivanišević és Boško Vučurević (Fotó: Dávid Csilla)

Ahmed El Wakil, Nenad Ivanišević és Boško Vučurević (Fotó: Dávid Csilla)

Ahmed El Wakil, az Alexandriai Gazdasági Kamara elnöke a járványügyi korlátozások miatt kizárólag élő közvetítés által tudott részt venni az eseményen, H. E. Amr Aljowaily, Egyiptom szerbiai nagykövete viszont személyesen is jelen lehetett. Az ország hivatalos küldötte elmondta, a tanácskozás egy további lépés annak a szerződésnek a megvalósításában, amelyet Újvidék és Alexandrai már korábban megkötött.

– A gazdasági együttműködés Szerbia és Egyiptom között csak szilárdabb lesz a jövőben. Feltehetőleg még az idei év első felében megalakul a két ország kormányközi bizottsága, amelynek célja a megfelelő üzleti légkörnek a biztosítása a két ország között. Ez hozzájárul a szabadkereskedelem fejlesztéséhez is, ami az áruk és szolgáltatások könnyebb áramlását biztosítja majd a két ország között – közölte az egyiptomi nagykövet.

Az eseményen Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár is jelen volt. Véleménye szerint több olyan üzleti és gazdasági lehetőség is van a két ország között, amelyek eddig nem voltak kellő mértékben kihasználva.

– A hazai mezőgazdaság számára is jelentős segítség lenne a szerbiai export erősítése Egyiptom irányában. Emellett én lehetőséget látok a két ország közötti idegenforgalom fellendítésében is. A szerbiai turisták száma évek óta jelentős Egyiptomban, de az idegenforgalom egyirányú. A jövőben e téren is szeretnénk változtatni. Véleményem szerint Vajdaság is vonzó lehet az egyiptomi turistáknak. Újvidék, Palics, a Tarcal-hegység (Fruška gora) igazán egzotikus lehet azok számára, akik eltérő földrajzi területről származnak – mondta el a tartományi titkár.