2024. április 19., péntek

A vállalkozókat megviselte a koronavírus-járvány

A szerbiai vállalkozások 82 százalékának tavaly a koronavírus-járvány jelentette a legnagyobb kihívást az üzleti tevékenységük további növekedésére és fejlesztésére – derült ki az EY vállalkozói Barométer nevű felméréséből.

A kutatás alapján a vállalkozók 40 százaléka a járványhelyzet ellenére sem szándékozik elhalasztani a tervezett beruházásokat, 59 százalékuk pedig kedvezőtlennek ítélte meg a vállalkozói tevékenység feltételeit.

Az EY vállalkozói barométer felmérését az EY év vállalkozója projektum keretében már ötödik éve szervezik meg, a Gazdasági Minisztérium támogatásával. A felmérésben a legsikeresebb 110 szerbiai vállalkozó vett részt, a cégek 66 százaléka pedig családi vállalkozás.

A megkérdezett személyek 81 százaléka vette igénybe a szerb kormány által hozott gazdasági intézkedéscsomagot, vagyis a minimálbér-támogatást. A válaszadók 55 százaléka új termékeket vezetett be vagy a már meglévőket újította fel annak érdekében, hogy megküzdjön a járvány okozta válsággal. A kutatás kimutatta, hogy a vállalkozások mintegy 71 százaléka a környezeti tudat és az üzleti tevékenység fenntartására helyezte a hangsúlyt. A megkérdezettek 73 százalékának az eladás okozta a legnagyobb gondokat.

A felmérés szerint a vállalkozók mindössze 4 százaléka folytathatta zavartalanul tevékenységét az üzlethelyiségen kívül.