2024. április 23., kedd

Fény az alagút végén

Az Újvidéki Vásáron tegnaptól tömegesen oltják be a polgárokat

Látjuk a fényt az alagút végén”, „ez most már a vég kezdete” – ilyen és hasonló kijelentések hangzottak el azoknak az önkormányzati tisztségviselőknek és illetékes egészségügyi dolgozóknak a szájából, akik tegnap délelőtt jelen voltak az Újvidéki Vásár 1-es csarnokában, ahol már 9 óra előtt száznál is több polgár felvette a COVID–19 elleni védőoltást. Ott volt többek között dr. Dragan Stajić, a városi önkormányzat egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja, dr. Vladimir Petrović, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet igazgatója és a város Februári Díjának várományosa és dr. Veselin Bojat, az Újvidék Egészségház igazgatója is.

Az oltásbeadási folyamat valóban gyorsan és látszólag zökkenőmentesen zajlott, a csarnokban tartózkodó, több tíz ápolónő közül szinte mindig akadtak olyanok, akik a „ki vár még az oltásra?” kérdéssel fordultak a többnyire bámészkodó, a „maszkos” kavalkádban önmagukat feltalálni nem képes, idős emberekhez. Az egészségügyi személyzet valóban előzékenyen viszonyult a megjelentekhez, mindenki számára jutott ülőhely, a csarnokban nem volt hideg. A szervezéssel tehát nincs gond, és állítólag a vakcinákkal sem, hiszen van belőle elég, csak kérni kell. – A Sinofarm gyártmányú, kifinomított, kínai vakcinát lehet felvenni itt, ennek ellenjavallatai hagyományosak – nem ajánlják heveny megbetegedéskor, lázasaknak, terhes nőknek és szoptatós anyáknak. Tegnap 5 és fél ezer adag oltás érkezett a városba, arra számítunk, hogy pár napon belül beadjuk ezeket. 70-80 ezer újvidéki polgárt kell beoltanunk ahhoz, hogy megfelelő, kollektív immunitást szerezzünk, és gyakorlatilag letudhassuk ezt a járványt. Mostanáig 25 ezer újvidéki polgár jelezte oltásfelvételi szándékát, hiszem, hogy ennél többen lesznek. Vajdaságban 23 ezer adag oltás érkezett az első, százezres kontingens részeként, az oltásokat az Gyógyszerügyi Ügynökség bizonylattal látta el. Az oltásfelvételi akció számadatai sem különböznek a többi, egészségügyi akció mutatóitól: a népesség 14 százaléka már a kezdetben pozitívan áll hozzá, 70 százalék várakozási státuszban van, míg az emberek 15 százalékát nem fogjuk meggyőzni, akármit is mondunk. Az oltási akció több hónapig fog tartani, annál is inkább, mert minden oltás után még egy másodikat is fel kell venniük a polgároknak – magyarázta dr. Vladimir Petrović epidemiológus.

Tegnap a 75 évnél idősebb polgárok kapták meg oltásukat, később, a prioritási lista szerint sorra jutnak a 60–74 évesek. Őket követik a tanügyi dolgozók, az újságírók, majd a katonaság és a rendőrség tagjai. A krónikus betegségekben szenvedő, munkaképes személyek és mindenki más a sor végére kerül. Az Újvidéki Vásásr immunizációs pontján jelentkezhetnek azok is, akik jelezték oltásfelvételi szándékukat, de még nem kaptak hívást az Újvidék Egészségházból. – Az orvosok mindenkit megvizsgálnak a helyszínen, ha nincs akadálya az oltásnak, beadják. Kívánság szerint azt a fajtát, amelyet a jelentkező igényel, természetesen ez attól függ, hogy mely gyártmányok állnak az orvosok rendelkezésére. Az amerikai, Pfizer BioNTech néven forgalmazott oltóanyagot mindenekelőtt a nyugdíjasotthonok lakóinak és egészségügyi dolgozóknak szánjuk – mondta többek között a járványügyi szakember. Elhangzott az is, hogy az egészségügyben oltásra jelentkezők közül feltűnően sokan vannak azok, csaknem 40 százalék, akik korábban már megfertőződtek koronavírussal és kiheverték a betegséget – nem akarnak ismét átesni a számukra más ismert kínszenvedésen. – Az Újvidék Egészségház aktív frontvonalat képez, egyfajta „ütésfelfogó” zónát a polgárság és kórházi ellátás között. Az az elsődleges faladatunk, hogy csökkentsük a nyomást a Vajdasági Klinikai Központra. Nekünk köszönhetően a fertőzötteknek csupán alig egy százaléka jut el a kórházi kezelésig – magyarázta dr. Veselin Bojat igazgató.

Az immunizáció első napján Újvidéken mintegy 730 polgárt vártak, tíz ideiglenes rendelőben vizsgálták meg őket. A vásárcsarnok közelében 93 ingyenes parkolóhelyet biztosítottak az ide érkező polgároknak, a mozgássérült személyek számára pedig lehetővé tették, hogy akadálymentesen juthassanak be az épületbe.

COVID-egészségház továbbra is az Újtelepen

Újvidéken csak az újtelepi egészségházban fogadják a koronavírusos betegeket. Azok, akik COVID-gyanús tünetekkel terveznek orvoshoz fordulni, ezt csak ebben az egészségügyi intézményben tehetik meg a fertőzésveszély elkerülésének érdekében, a rendelőközpont telefonszámai: 021/4879-213, 4879-215, 4879-217, 4879-231, 4879-239 és 4879-243. A COVID-rendelőben mostanáig 270 orvos, ápoló és egyéb személyzet teljesített feladatot. Közülük 193-an felvették azonnal az oltást, amint erre lehetőségük nyílt. Amióta megnyílt, 50 ezernél is több nyálmintát vettek, átvizsgáltak 130 ezer pácienst, elvégeztek 140 ezer mintaelemzést. – Kollégáink gyakran saját, beteg gyermeküket otthon hagyva jöttek be dolgozni, lemondtak szabadságukról, minderről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Decemberhez –, amikor naponta néha 600-700 pácienst is átvizsgáltunk – viszonyítva most kedvezőbb a helyzet, tegnapelőtt kb. százan keresték fel a rendelőt. Mindaddig, ameddig egy fertőzöttünk is van, és ameddig nem alapozzuk meg kollektív immunitásunkat, felelősségtudóan kell viselkednünk – figyelmeztetett Bojat igazgató. Szerinte az oltást igénylők száma arányosan fog növekedni a piacon megjelenő oltóanyagok számával. Ő az amerikait vette fel, mivel ez volt az első, amelyik megjelent a kínálatban. Felvette volna bármelyiket, az volt számára a fontos, hogy mielőbb megkapja.

Százezerig meg sem állunk!

Az Újvidéki Vásárra tegnapelőtt este ellátogatott Miloš Vučević polgármester is, vele tartottZoran Nasković tábornok is. A polgármester megelégedettségének adott hangot, hogy a vásárt ezúttal nem az ideiglenes járványkórházzá való átalakításával kapcsolatban járták körbe. – Most már tisztán látjuk a kiutat abból a helyzetből, amely már tizenegy hónapja övez bennünket. Hálával tartozunk annak a csapatnak, amely technikailag és logisztikailag is képessé tette ezt a csarnokot a polgárok immunizációjára. A csapathoz tartoznak az első szárazföldi brigád katonái, a Vöröskereszt önkéntesei, az Újvidéki Egészségház és a Vajdasági Közegészségügyi Intézet dolgozói, az Újvidéki Vásár alkalmazottai, valamint a városi önkormányzat tagjai is – mondta a polgármester. Elmagyarázta, hogy az oltásokról szóló adatok automatikusan bekerülnek egy köztársasági szintű, központi nyilvántartásba. Elmondása szerint a tegnapi napot nem számítva mintegy 3500 újvidéki polgár vette fel a védőoltást, az illetékesek igyekeznek mielőbb beoltani a rendőrség és a katonaság tagjait, valamint a tanárokat és az óvónőket és a városi önkormányzat tagjait is. Az elsődleges cél: mielőbb elérni azt, hogy 100 ezer újvidéki polgár felvegye az oltást. Az immunizáció tehát reggel 8 és 18 óra között történik az Újvidéki Vásár 1-es csarnokában (bejárat a Master Központból), a jelentkezőktől személyazonossági igazolványt kérnek.