2024. március 29., péntek

Egészségesen az ünnepek után

Divatos diéták helyett kiegyensúlyozott táplálkozás és több testmozgás

A téli ünnepek alkalmával nemcsak a hagyományainkat igyekszünk ápolni, hanem a társadalmi elvárásoknak is meg akarunk felelni, ezért heteken át több fajta ételt készítünk és többet is eszünk. Dr. Zorica Dragaš, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet népegészségügyi szakorvosa lapunknak nyilatkozva elmondta, hogyan térjünk át az egészségesebb életmódra az ünnepek után.

– Nem jelent problémát, ha az év során néhány alkalommal eltérünk a megszokott étkezésünktől, viszont télen az ünnepnapok egymást követik és nehéz mértéket tartani. Gyakran előfordul, hogy a huzamosabb ideig tartó normális ételmennyiség bevitelének túllépése egészségügyi nehézségeket okoz, de azokon kívül több kiló is felszaladhat. Ez leginkább a krónikus betegségben szenvedőkre és az idősekre lehet veszélyes. Régen ez nem volt beszédtéma, viszont azokban az időkben egészségesebb ételeket fogyasztottunk, többet mozogtunk, mint manapság. Most a haszonállatokat nem a szabad ég alatt nevelik, a zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket több vegyszerrel kezelik, az italokban pedig mesterséges aromák és festékanyagok vannak. A jövőben fog megmutatkozni, milyen negatív hatással vannak a felsoroltak az emberi szervezetre. A legjobb, ha az ünnepek utáni időszakban az egészséges táplálkozás elveit követjük. Fontos a kiegyensúlyozott étrend, többlet kilók esetén az adagok csökkentése és a fizikai aktivitás növelése. Naponta legalább fél órát mozogjunk, a gyors séta is megteszi. Együnk minél kevesebb zsíros és fűszeres ételt, fogyasszunk a szezonális kínálatból. Ne süssük a húst bő zsírban vagy egyáltalán ne is használjunk zsiradékot hozzá, a zöldséget és a gyümölcsöt nyersen fogyasszuk, vagy pároljuk, mert a vitaminok és ásványi anyagok így maradnak meg bennük – magyarázta a szakorvos.

A legtöbben az év elején teszünk fogadalmat, a leggyakoribb kitűzött célok között pedig az egészségesebb étkezés és a rendszeres edzés szerepel.

– Amikor beköszönt az új év, elsőként jó egészséget kívánunk, az állapotunkért viszont magunk vagyunk felelősek, hisz az egészséges életmód sok betegség megelőzője lehet. Ha korábban nem mozogtunk rendszeresen, akkor a testmozgás betegség esetén kötelező terápia lesz. Fontos, hogy mentálisan is épek maradjunk, és amennyire lehet, hozzuk egyensúlyba a munkát, a pihenést és a mozgást. Próbáljuk meg kizárni a dohányzást az életünkből. Ha egészségesek vagyunk, jobban teljesítünk a munkahelyen és nem fogunk mások segítségétől függeni – mondta a szakember.

Narancs-, káposzta-, banándiéta. Az év elején ilyen modern fogyókúrás javaslatokkal találkozhatunk a világhálón, a szakember szerint azonban ezek a divatos étrendek nem egyeznek az egészséges életmód alapelveivel, és károsak is lehetnek.

– Egy fajta étel nem tartalmazhatja mindazt a tápanyagot, amire a szervezetnek szüksége van. Ha valamelyik tápanyagból több kerül a szervezetünkbe, az legtöbbször el is távozik onnan, viszont a felesleg le is rakodhat a bőr alatti zsírrétegekben. A diéták különösen akkor lehetnek kártékonyak, ha huzamosabb ideig tartanak. A kúrák csak betegség esetén indokoltak, például, ha operációra kell felkészíteni a szervezetet. A legjobb, ha leellenőrizzük miben szenved hiányt a szerveztünk, és azt próbáljuk pótolni, azaz kiegyensúlyozott a táplálkozásunk – vallja a szakorvos.