2024. április 25., csütörtök

Fél nap alatt száznál is több vakcina

Csütörtöktől az új városházán történik a védőoltások beadása

Szabadkán szerdán kezdődött meg az előzetesen bejelentkezett, 75 évnél idősebb polgárok koronavírus elleni védőoltása. A Pescsara helyi közösség területén lévő rendelőben a délelőtt folyamán több mint száz idős polgártársunk kapta meg a kínai Sinopharm által kifejlesztett vakcinát.

Lapunk hasábjain korábban arról adtunk hírt, hogy keddig az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, valamint az idősek otthonai lakói közül csaknem hatszázan kapták meg a Pfizer-BioNTech cég vakcináját, és további védőoltások érkeztek meg az említett kategóriába tartozó újabb személyek beoltása érdekében. Ezzel egyidejűleg a kínai Sinopharm cég védőoltásából is megérkezett 2100 adag, amelyek beadása szerdán vette kezdetét a Szabadkai Egészségház pescsarai rendelőjében.

Verica Dronjak, a Szabadkai Egészségház prevenciós központjának vezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy néhány óra alatt száznál is többen kapták meg a koronavírus elleni védőoltást.

A 75 évnél idősebbek kapták meg a védőoltást (Fotó: Gergely Árpád)

A 75 évnél idősebbek kapták meg a védőoltást (Fotó: Gergely Árpád)

– A vakcináció ma reggel nyolc órakor vette kezdetét, és eddig több mint száz védőoltást adtunk be. A beosztás szerint minden páciensre tíz percet szánunk. Hat csapat vesz részt a munkában. A páciensek közül többen is korábban jöttek, mint amikorra elő vannak jegyezve. Jelenleg a 75 évnél idősebb személyek kapják meg a kínai Sinopharm cég védőoltását. Az eredeti tervek szerint már hétfőn megkezdődött volna a vakcinák beadása, azonban csak kedden kaptuk meg a névsort – fogalmazott Verica Dronjak, aki azt is elmondta, hogy csütörtöktől az új városháza épületében folytatódik a tömeges immunizáció.

Draganja Smodiš elmondása szerint már nagyon várta, hogy felvehesse a vakcinát.

– 81 éves vagyok, és nagyon vártam már, hogy megérkezzen a védőoltás, mert már a fejem tetején jön ki, hogy nem mehetek ki a szabadba, ami pedig nekem nagyon sokat jelent. A szomszédasszonyom segítségével telefonon jelentkeztem be. A vakcina felvételét követően húsz percet kell várnunk, míg elindulhatunk haza, eddig jól érzem magam, és remélem, hogy ez így is marad, mert semmi betegségem nincs – fogalmazott Draganja Smodiš.

A 83 esztendős Szabolcski Ferenc szintén örül annak, hogy felvehette a vakcinát.

– Sok mindent hallottam erről a vírusról, és úgy érzem, hogy nagyobb biztonságban leszek, ha felveszem a vakcinát. Telefonon jelentkeztem a védőoltásra. A vakcina felvétele nem volt fájdalmas, és most is kitűnően érzem magam – mondta Szabolcski Ferenc.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint a járványhelyzet a tartomány egész területén továbbra is rendkívülinek tekinthető. Szabadkán továbbra is ezer alatt van a regisztrált aktív fertőzöttek száma.

A Szabadkai Közkórház szerdai jelentése szerint az intézmény koronavírusos légúti megbetegedésekkel foglalkozó rendelőjében az elmúlt 24 óra alatt 52 vizsgálatot végeztek el. Tíz beteget további kórházi kezelés céljából az intézményben tartottak. Ezen időszak alatt öt, korábban a kórházban ápolt pácienst engedtek haza; ők az elkövetkező időszakban otthoni karanténban lesznek, és gyógyításuk is otthoni körülmények között folytatódik.

A kórház Covid-részlegében jelenleg hatvan betegről viselnek gondot. Az intenzív osztály koronavírusos megbetegedetteknek fenntartott részlegében hét személy gépi lélegeztetésre szorul.

Azon polgároknak, akik a koronavírus-fertőzés tüneteit tapasztalják magukon, vagyis lázzal, légzési nehézséggel küzdenek, köhögnek, mellkasi fájdalmuk van, illetve nem éreznek szagokat és ízlelésüket is elveszítették, a Szabadkai Egészségház Covid-rendelőjében kell jelentkezniük. A Harambašić, valamint az Eugen Kumičić utcában lévő rendelő mindennap 7 és 22 óra között áll a páciensek rendelkezésére.