2024. április 18., csütörtök

Sáros a Jókai (is)

Péterrévén tucatnyi utca vár aszfaltburkolatra

A költségvetési prioritásokról szóló szavazáson Óbecse község polgárai az egyik legnagyobb gondnak a kiaszfaltozatlan utcákat jelölték meg. Péterrévén meglehetősen sok utca lakói várnak arra évek óta, hogy esős időben ne sárban kelljen közlekedniük.

A Tisza-partra vezető Jókai Mór utca mindössze 160 méter hosszú. Zsellér Ilonka 42 éve lakik ebben az utcában, azóta küszködik a sárral.

– Ha jön a szemeteskamion vagy a mentőkocsi, gondban van esős időben. Van, hogy a mentő be sem tud jönni olyankor az utcába, kénytelen a sarkon megállni. Mi sem tudunk kijárni ilyenkor, mert borzasztó nagy a sár – panaszolja az asszony.

Krizsák Mónika családja 20 éve él itt. Aszfalt és csatorna híján egyre rosszabb a házuk állapota.

– A házat a nagyszüleinktől örököltük, és a lefolyó víz miatt már akkor tönkre ment, mivel az utca föl van töltve és nincs hely a csatornának. Szégyen, hogy a 21. században még vannak ilyen utcák! Nem érdemeljük meg mi is azt, hogy járda és aszfaltút legyen ebben az utcában? – kérdezi a fiatalasszony.

Péterrévén nem csak a Jókai Mór utca lakói várják az utca kiaszfaltozását vagy javítását. Németh Imre, a helyi közösségi tanácsának az elnöke 11 olyan utcát számolt össze, amelyek nagyon rossz állapotban vannak, közöttük több olyan kurta utca is található, amelyeknek a problémáját kisebb beruházással is meg lehetne oldani. A helyi közösség minden évben jelzi az önkormányzat felé azt, hogy mely utcákat kellene kiaszfaltozni vagy javítani. Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy a faluban legközelebb várhatóan a Dr. Kiss Imre utcát fogják felújítani és kerékpárutat is építenek majd mellé.

A politikusok azt ígérik, hogy négy év múlva már nem lesz sáros utca Óbecsén és a környező falvakban.

– A község kiaszfaltozatlan utcáinak a problémája a múlt évi választási kampánynak is az egyik kiemelt témája volt. Konszenzus született a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt között arról, hogy ebben a négyéves ciklusban a nullához kell közelítenünk azoknak az utcáknak a számát, amelyek aszfaltozatlanok maradnak. Ezen gyakorlatilag mindennap dolgozunk, projektdokumentációk készülnek és keressük a finanszírozási lehetőségeket is. Az úthálózat felújítását és az utak aszfaltozását prioritásként kezeli az önkormányzat – mondta el érdeklődésünkre Kiss Igor, a községi képviselő-testület elnöke.