2024. április 18., csütörtök

Tizenhét éve használhatatlan az ivóvíz Nagybecskereken

Ma van pontosan 17 éve, hogy az egészségügyi felügyelő végzése nyomán betiltották a városi vízvezeték ivásra és főzésre való használatát Nagybecskereken, jelenti a Beta. A tilalmat 2004. január 20-án hirdették ki, mert az akkor bevezetett kritériumok szerint a megengedettnél nagyobb volt a víz arzéntartalma.

Első lépésként egy bizottságot alakítottak, amely felügyeli a vízszolgáltatást, Goran Knežević, az akkori polgármester pedig rámutatott, hogy a helyzet tartós rendezése csak vízgyár kiépítésével lehetséges.

A mai napig számos eredménytelen kísérletet tettek a helyzet rendezésére, a város lakói azonban továbbra sem jutnak egészséges csapvízhez. Az i-re a pontot a Zilio csoportosulás vízgyárában történt tavalyi, évvégi robbanás tette fel, amióta a gyár nem üzemel. A nagybecskerekiek tehát továbbra is vásárolják a palackozott vizet, vannak olyanok, akik a városi kutakból hordják haza a vizet, de vannak olyanok is, akik az arzénos sárga csapvizet fogyasztják, minden figyelmeztetés ellenére.