2024. április 19., péntek
KÖZÉP-BÁNÁT

Több munkanélküli – tömeges elbocsátások nélkül

Közép-Bánátban az elmúlt év végén a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki hivatalának nyilvántartása szerint mintegy 11 086 munkanélküli volt, a 2019-es év végén pedig a körzetben 10 177-en kerestek munkát. Ez azt jelenti, hogy 2020-ban valamivel több mint nyolcszázzal emelkedett a munkát keresőknek a száma. A legtöbb munkanélküli – valamivel több mint 5600 – Nagybecskerek város területén él.

Két évvel ezelőtt, a régióban sokan már munkaerőhiányra figyelmeztettek. Ugyanis megtelt a nagybecskereki ipari övezet, különböző foglalkoztatási programoknak köszönhetően is sokan munkahelyhez jutottak. A koronavírus-járvány okozta gazdálkodási nehézségek miatt a foglalkoztatottak száma azonban tavaly már nem emelkedett, hanem csökkent. Tömeges elbocsátások azonban a régió gazdaságában nem voltak, így a munkanélküliek számának a növekedése nem volt nagymértékű – közölték a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki hivatalában. A szolgálat idei foglalkoztatási 2021 és 2026 közötti stratégiáját a tervek szerint február végén teszik közzé.

A nagybecskereki önkormányzatban azt hangoztatják, hogy a nagy beruházások megvalósítását 2020-ban a járvány nem állította meg. Az elvárások szerint pedig az idei évben nagyobb ütemben folynak majd a beruházások. Összesen másfél milliárd eurós összértékű beruházásokról van szó. Ez elsősorban a kínai Linglong Tire gumiabroncsgyár építésének a folytatása, a Belgrád–Nagybecskerek–Újvidék autóút építése, de ide sorolják a szennyvíztisztító berendezés kiépítését, valamint a nagybecskereki kerülőút befejezését is. A felsorolt beruházásoknak a többsége várhatón a következő négy-öt év alatt valósul meg és általuk több mint kétezer új munkahelyet biztosítanak.